Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2015-09-17 17:33


Regionutvecklingsnämnden 17 september 2015

Flexibel flytt och bättre kollektivtrafik för naturbruksskolornas elever


Vid torsdagens möte tog regionutvecklingsnämnden beslut om 2016 års uppdrag till naturbruksstyrelsen, som ansvarar för naturbruksskolorna och den Biologiska Yrkeshögskolan (BYS). Uppdraget innebär fortsatt verksamhet vid tre av sex naturbruksskolor i Västra Götaland.

Uppdraget går i linje med det som regionstyrelsen föreslog i samband med sitt möte den 15 september och innebär alltså att tre av sex naturbruksskolor kommer att fortsätta med verksamhet. De aktuella skolorna är Sötåsen, med inriktningarna lantbruk, djur samt gymnasiesärskola, Svenljunga med inriktning skog och Uddetorp med inriktning lantbruk. Uddetorp ska också utvecklas till ett vuxenutbildningscentrum för den kommunala vuxenutbildningen och yrkeshögskolan. Skolorna Dingle, Nuntorp och Strömma ska avvecklas. Det ligger inga besparingar bakom förändringen och slutgiltigt beslut om skolornas framtid fattas av regionfullmäktige den 22 september.

Flexibel flytt och bättre kollektivtrafik
De elever som idag studerar på skolor som ska stängas ska erbjudas plats på någon av de tre skolorna som blir kvar. Omstruktureringen av skolorna ska göras flexibelt och eleverna ska i så stor utsträckning som möjligt kunna läsa färdigt påbörjat läsår vid den skola de antagits. Särskolans elever ska tas om hand med särskild varsamhet och omsorg. Nämnden satsar två miljoner under tre år för att, i samverkan med kollektivtrafiknämnden, säkerställa att eleverna får goda möjligheter att ta sig till de tre naturbruksskolorna.

Bakgrund
De gröna näringarna i Västra Götaland sysselsätter 30 000 personer inom produktion, förädling, försäljning och tillagning. Naturbruksskolorna har en viktig roll i att utbilda ungdomar som kan finna intressanta och utvecklande yrken inom sektorn. Skolorna har under många år haft för få sökanden, en trend som syns i hela landet, och för få behöriga lärare för att kunna bedriva tillräckligt framgångsrik och kvalitativ utbildning på de sex orter där det bedrivits utbildning.
Bakom förändringen i uppdrag till naturbruksstyrelsen ligger en utredning som beställdes av regionutvecklingsnämnden i maj och som presenterades i augusti. Politikerna har nu haft en månad på sig att ta ställning till förslagen i utredningen.

Handlingar finns på www.vgregion.se/run. Där publiceras också inom kort en lista på samtliga beslut i korthet.
Följ oss på Facebook www.facebook.com/UtvecklingVastraGotaland



Kontaktperson: Ulrika Jisland, presskommunikatör, tel 076-026 28 90


Läs meddelandet som PDF