Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2015-10-15 15:50


Regionutvecklingsnämnden 15 oktober 2015

Stöd till Film Väst och konkurrenskraftig mjölkproduktion i Västra Götaland


Idag tog regionutvecklingsnämnden beslut om ett antal utvecklingssatsningar runt om i Västra Götaland. En av dem handlar om att bidra till konkurrenskraftig mjölkproduktion. Nämnden beslutade också om stöd till projekt för bättre godsflöden mellan land och sjö, liksom verksamhetsstöd till bland andra Film Väst.

Konkurrenskraftig mjölkproduktion
Mjölkproduktionen spelar en stor roll i det svenska livsmedelssystemet och är en viktig näring i Västra Götaland. Men mjölkproducenter är hårt konkurrensutsatta och har svårt med lönsamheten. SLU i Skara får 949 500 kronor i stöd för att stärka mjölknäringen i Västra Götaland. Projektet ska utveckla kompetensen inom svensk mjölkproduktion, bland annat genom att förmedla innovationer och kunskap mellan företag, rådgivare och forskning inom Sverige och EU. Projektet syftar också till att öka västsvenska livsmedelsaktörers deltagande i EU:s forsknings- och innovationsprogram.

Bättre godsflöden mellan land och sjö
Sjöfarten är viktig för att avlasta väg- och järnvägsnätet. SSPA Sweden får 3 985 998 kronor till projektet NÖKS II, som undersöker godsflöden mellan land och sjö. Projektet ska titta på några aktuella exempel på godsflöden, till exempel Nordby köpcentrum i Svinesund och Torp köpcentrum i Uddevalla. I de aktuella exemplen ska man pröva omflyttning av gods från väg till sjö och vad detta kan få för konsekvenser för miljön, för hamnar, för regionalt etablerade företag och om det potentiellt kan bli en ny nisch av fartyg som verkar i regionen.

Verksamhetsbidrag till Stenebyskolan och Film Väst
Stiftelsen Stenebyskolan får 12 150 000 kronor för verksamheten under 2016. Steneby är en kreativ kultur- och utbildningsmiljö i Dalsland med utbildningar inom konst- och kultur. Göteborgs universitet driver också, genom Högskolan för design och konsthantverk, utbildning på Steneby. Västra Götalandsregionens bolag Film Väst får 28 900 000 för verksamheten under 2016. Film Väst finansierar, utvecklar och stödjer film-och dramaproduktion i Västra Götaland.

Handlingar och lista på samtliga beslut i korthet finns på www.vgregion.se/run
Följ oss på Facebook www.facebook.com/UtvecklingVastraGotaland



Kontaktperson: Birgitta Losman, ordförande regionutvecklingsnämnden, 0703-67 95 80


Läs meddelandet som PDF