Västra Götalandsregionen satsar i år 30 miljoner kronor i sociala investeringsmedel, med inriktning på barns och ungas (0-18 år) framtida utveckling och hälsa. Sociala investeringar är långsiktiga och bygger på tidiga insatser för att förebygga ett framtida utanförskap. Ojämlikhet i hälsa genererar en stor kostnad för Västra Götaland och är ett av de stora samhällsekonomiska problemen idag.
- Att skapa ett Västra Götaland som håller samman grundat på social hållbarhet är en jättelik utmaning för mandatperioden. För att skapa förutsättningar för att fler barn klarar sin skolgång och får en bra grund för den framtida arbetsmarknaden investerar vi i åtgärder där hälso- och sjukvården arbetar tillsammans med förskola/skola och socialtjänst, säger Birgitta Losman, ordförande i regionutvecklingsnämnden.
- Min förhoppning är att sociala investeringar ska bidra till att bryta utanförskap och skapa goda uppväxtvillkor för barn och unga. Brytande av utanförskap gör att fler kommer in på arbetsmarknaden och därigenom skapar möjlighet till nya sociala investeringar. En stärkt integration är en av de viktigaste frågorna för regionens långsiktiga utveckling, säger Johan Fält, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Göteborg.
- Att investera tidigt i barns och ungas hälsa lönar sig både mänskligt och ekonomiskt. Med sociala investeringsmedel har vi ett verktyg för att investera långsiktigt och därigenom minska skillnader i hälsa och bidra till ett socialt hållbart samhälle, säger Gunnel Adler, ordförande i folkhälsokommittén.
En förutsättning för att få medel är att man utgår från forskning och beprövad erfarenhet, och tillsammans utvecklar kunskaper kring och identifierar sociala investeringar som kan bidra till att förebygga ett framtida utanförskap och därmed främja en mer jämlik hälsa och som förbättrar barnens förmåga att klara sin skolgång. KommunForskning i Västsverige (KFi) har i uppdrag att följeforska Västra Götalandsregionens sociala investeringsmedel.
Verksamheter som kan ansöka sociala investeringsmedel, sista ansökningsdatum är 30 april, är exempelvis familjecentraler, mödra- och barnhälsovården, ungdomsmottagningar, barn- och ungdomspsykiatrin och barn- och ungdomsmedicin. Ansökan sker tillsammans med kommunala verksamheter, såsom förskola, skola eller socialtjänst.
Länk till mer information om sociala investeringsmedel