Konjunkturläget i Västra Götaland har förbättrats ytterligare sedan i höstas och företagens konjunkturbedömningar är i stort sett positiva. Inom Västra Götaland är konjunkturen klart starkast i Göteborgsregionen. Optimismen inför det kommande halvåret är stor och de flesta branscher räknar med att nyanställa. För fordonsindustrin, byggverksamhet, företagstjänster, datakonsulter och partihandel förutspås konjunkturindex hamna på en nivå som kan karakteriseras som högkonjunktur.
Starkare konjunktur
Konjunkturläget har stärkts det senaste halvåret, men inte i den omfattning som prognoserna förutspådde i höstas. Konjunkturindex för Västra Götaland ligger på +14, en uppgång från +6 hösten 2014. De västsvenska företagen ser på det kommande halvåret med tillförsikt. Prognosen inför hösten 2015 tyder på en rejäl uppgång till ett index +30, en nivå klart över normalkonjunktur.
- Detta är andra halvåret i rad som vi presenterar en konjunkturbarometer som genomgående ger en positiv bild av utvecklingen det senaste halvåret, nuläget och förväntningarna inför det kommande halvåret, säger Västra Götalandsregionens regionala utvecklingsdirektör Fredrik Adolfsson.
Sysselsättningen ökar
I Västra Götaland är 7 600 fler sysselsatta första kvartalet i år jämfört med samma kvartal 2014. Sysselsättningen förväntas öka ytterligare det kommande halvåret. Av de företag som ingår i undersökningen räknar 33 procent med att antalet anställda kommer att öka det närmaste halvåret, enbart 15 procent räknar med personalminskningar.
- Västra Götaland har under de senaste åren haft en mycket positiv sysselsättningsutveckling. Detta har bidragit till att Västra Götaland har en lägre arbetslöshet än i riket. Om företagens planer inför det närmaste halvåret förverkligas kommer arbetsmarknadsläget i regionen förbättras ytterligare, säger Mats Granér, samhällsanalyschef på Västra Götalandsregionen.
Positiva tongångar inom industrin
Det samlade konjunkturläget för tillverkningsindustrin har förbättrats något sedan i
höstas, men inte i den omfattning som företagen förutspådde för ett halvår sedan. Personalnedskärningarna inom industrin upphörde i höstas och antalet sysselsatta har ökat i måttlig takt det senaste halvåret. I stort sett alla delbranscher räknar med ett förbättrat eller oförändrat konjunkturläge till hösten vilket förväntas leda till ytterligare personalförstärkningar.
Under de senaste tre åren har sysselsättningen inom tillverkningsindustrin minskat i stadig takt, men nedåtgående trenden har vänt och företagen tror på personalförstärkningar det kommande halvåret. I stort sett alla delbranscher räknar med ett förbättrat eller oförändrat konjunkturläge till hösten.
Fortsatt optimism inom fordonsindustrin
Det förbättrade stämningsläget inom transportmedelsindustrin fordonsindustrin som vi såg i höstas har hållit i sig. Konjunkturbedömningarna är i stort sett oförändrade och konjunkturindex ligger på +20, något bättre än normalkonjunktur. Företagen är optimistiska och tror på en konjunkturuppgång det kommande halvåret.
Medvind för byggbranschen
Byggkonjunkturen i Västra Götaland har stärkts sedan i höstas och är nu starkare än normalt. Orderingången har ökat, men tre av tio företag tycker fortfarande att orderstocken är för liten. Företagen tror på ytterligare konjunkturförstärkning under kommande halvåret.
Antalet anställda har än så länge inte ökat i den omfattning man räknade med i höstas. Till hösten räknar företagen dock med personalförstärkningar.
Förbättrat läge för företagstjänster
Efter en liten nedgång under hösten tog konjunkturen ny fart under våren inom företagstjänster. Hälften av företagen rapporterar om ökad fakturering medan endast en femtedel har lägre fakturering jämfört med föregående halvår. Det finns en fortsatt optimism kring utvecklingen det kommande halvåret.
Konjunkturuppgången beräknas fortsätta men ske i lugnare takt. Det innebär att företagen ser ett ökat behov av att nyanställa, drygt hälften räknar med att utöka personalstyrkan medan endast en tiondel räknar med att dra ner.
Göteborgsregionen sticker ut mest
Med ett konjunkturindex på +21 sticker Göteborgsregionen ut med det klart starkaste konjunkturläget och den största uppgången sedan i höstas. Index för delregionerna Sjuhärad och Skaraborg steg från +2 i höstas till +13 respektive +5. Index för Fyrbodal har förbättrats från -1 till +7. I Göteborgsregionen, Sjuhärad och Fyrbodal förväntas en rejäl uppgång till hösten. Uppgången förväntas bli något mer återhållsam i Skaraborg.
- I Göteborgsregionen och i Sjuhärad har konjunkturen lyft ordentligt det senaste halvåret. Inför det kommande halvåret ser det ut som om näringslivet även i övriga delar av Västra Götaland kommer att ta ett rejält kliv upp i konjunkturkurvan, säger Mats Granér.
Konjunkturindex |
Höst 2014 |
Vår 2015 |
Höst 2015 (prognos) |
Hela Västra Götaland |
+6 |
+14 |
+30 |
Göteborgsregionen |
+9 |
+21 |
+37 |
Sjuhärad |
+2 |
+13 |
+28 |
Skaraborg |
+2 |
+5 |
+14 |
Fyrbodal |
-1 |
+7 |
+29 |
Göteborgsregionen- sysselsättningen ser ut att öka
Efter en rejäl konjunkturförbättring sedan i våras befinner sig Göteborgsregionen nu i ett läge som kan betecknas som bättre än normalkonjunktur. Nästan samtliga av branscher uppvisar ett klart bättre konjunkturläge jämfört med i höstas och för flertalet branscher kan läget beskrivas som bättre än normalt. Det är endast sällanköpshandeln som avviker från den uppåtgående trenden och istället har utvecklingen dämpats något det senaste halvåret.
Inför kommande halvår är samtliga branscher optimistiska och sysselsättningen ser ut att öka. Optimismen är särskilt stor inom fordonsindustrin, byggverksamhet och IT-tjänster.
Sjuhärad- byggföretagen står för mesta lyftet
Konjunkturen har fortsatt uppåt i Sjuhärad. Byggföretagen står för merparten av lyftet men även industrin har stärkts något. Sällanköpshandeln gör däremot en dystrare bedömning av nuläget. Prognoserna inför kommande halvår ser övervägande positiva ut, även inom sällanköpshandeln. Sysselsättningen inom tillverkningsindustrin har ökat måttligt jämfört med i höstas men uppgången bedöms bli kortvarig. På ett halvårs sikt räknar industriföretagen med att personalstyrkan minskar något. Byggföretagen räknar dock med att utöka personalstyrkan det kommande halvåret.
Skaraborg- positiv signal för fordonsindustrin
I höstas var Skaraborg den delregion som uppvisade den största konjunkturförstärkningen men i vår har uppgången bromsats upp. Konjunkturindex har endast förbättrats marginellt från i höstas. Tittar man på delbranscherna är dock utvecklingen mestadels positiv och förklaringen till den svaga utvecklingen är att den tungt vägande industrin inte stigit ytterligare. En positiv signal är att konjunkturen i fordonsindustrin är fortsatt god med en stark optimism inför det kommande halvåret.
Sysselsättningen inom tillverkningsindustrin har ökat måttligt jämfört med i höstas. Till hösten räknar industriföretagen med att antalet anställda fortsätter att öka. Sysselsättningen inom detaljhandeln har ökat kraftigt jämfört med i höstas och det kommande halvåret räknar företagen endast med en svag ökning av personalstyrkan. Efter en nedgång i sysselsättningen inom byggverksamheten i vår räknar företagen med en kraftig ökning av antalet anställda till hösten.
Fyrbodal- företagen tror på stor bättring
Konjunkturindex för Fyrbodal har förbättrats från i höstas. Sällanköpshandelns läge har stärkts och branschen uppvisar ökad lönsamhet. Industriföretagens höga förväntningar från i höstas har dock inte infriats och konjunkturindex för hela tillverkningsindustrin har backat något. Men inom fordonsindustrin i Fyrbodal upplever företagen ett förbättrat konjunkturläge jämfört med i höstas. Optimismen inför det kommande halvåret är utbredd. Om företagens förväntningar infrias kommer konjunkturen hösten 2015 befinna sig i ett läge som är bättre än normalkonjunktur.
Det har varit en svag sysselsättningsutveckling under våren. Antalet anställda har legat kvar på oförändrade nivåer inom bygg och industrin, medan handeln redovisar minskad personalstyrka. Till hösten räknar handeln och industriföretagen med att antalet anställda ligger kvar på oförändrade nivåer, medan byggföretagen räknar med att nyanställa.
Konjunkturbarometern i sin helhet finns på www.vgregion.se/konjunktur
Konjunkturindex kan variera från –100 till +100. Värdet 0, med en toleransgräns på ±15 innebär en så kallad normalkonjunktur. –100 anger en nattsvart lågkonjunktur och +100 står för en överhettad högkonjunktur. Gränserna för lågkonjunktur och högkonjunktur kan schablonmässigt sättas till index –40 respektive +40. Konjunkturbarometern för Västra Götaland bygger på en webb/postenkät till drygt 1 000 företag inom tillverkningsindustri, byggverksamhet, företagstjänster, bilhandel, transport och logistiksamfärdsel, sällanköpshandel, och partihandel och turism. Undersökningen, som ger en totalbild för hela Västra Götaland, har dessutom brutits ned på de fyra delregionerna Göteborgsregionen, Fyrbodal, Sjuhärad och Skaraborg. Vårens mätning – där svaren från företagen har samlats in från mitten av mars till slutet av april – avser en nulägesbeskrivning för våren i år och en prognos för första halvåret 2015. Konjunkturbarometern för Västra Götaland görs av Statistiska Centralbyrån på uppdrag av Västra Götalandsregionen.