Pressmeddelande
Från Revisionen
2009-01-20 08:00


Revisionen rapporterar:

Folkhälsokommittén behöver tydligare mål, bättre verksamhetsplanering och uppföljning


  • Avsaknad av mätbara mål
  • Avsaknad av verksamhetsplan
  • Otillräcklig uppföljning

Det är de viktigaste resultaten från revisorernas granskning av Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté.

Granskningen omfattar Folkhälsokommitténs mål, verksamhet och verksamhetsuppföljning år 2008.

Granskningen, som nyligen behandlats av revisorskollegiet, är en uppföljning av revisorernas granskning av Västra Götalandsregionens folkhälsoinsatser från 2003.

  • Avsaknad av mätbara mål

Regionfullmäktiges mål på folkhälsoområdet har inte omsatts till mätbara mål i kommitténs detaljbudget för 2008. Kommittén har generellt sett inte antagit några mätbara mål för sitt folkhälsoarbete. Uppföljningsbara mål skulle enligt revisorerna ge bättre förutsättningar att styra och leda verksamheten.

  • Avsaknad av verksamhetsplan

Folkhälsokommittén har inte heller fastställt någon verksamhetsplan för 2008. Enligt revisorerna är det svårt att bedöma vilka prioriteringar kommittén gör ifråga om verksamhetens inriktning. Avsaknaden av verksamhetsplan kan försvåra kommitténs möjlighet att styra och leda verksamheten.

  • Otillräcklig uppföljning

Folkhälsokommitténs löpande verksamhetsuppföljning är otillräcklig. Revisorerna anser att nuvarande brister bidrar till svårigheten att bedöma kommitténs styrning och ledning av verksamheten, verksamhetens resultat samt kommitténs pådrivande roll i folkhälsoarbetet.

Läs rapporten här (nytt fönster).

KOMMENTARER

Karin Engdahl (s), ordförande Folkhälsokommittén, och Tommy Larsson (kd), vice ordförande Folkhälsokommittén:

- De synpunkter revisionen framfört ligger i linje med och stärker det arbete som Folkhälskommittén inlett. Ett arbete som kommer att manifesteras i den kommande folkhälsopolitiska policyn, som beslutas i regionfullmäktige under våren 2009. Policyn kommer att ligga till grund för verksamhetsplan och mätbara mål, säger Karin Engdahl (s), ordförande Folkhälsokommittén, och Tommy Larsson (kd), vice ordförande Folkhälsokommittén.

Ulla Göthager (s), vice ordförande, revisorskollegiet:

- Folkhälsokommitténs arbete är ett långsiktigt strategiskt arbete och därför är effekterna inte alltid omedelbara, utan behöver ofta verka och följas upp under en längre tid för att ge resultat. Därför är det viktigt att kommittén har tydliga och mätbara mål, vilka även kan fungera i ett kortare perspektiv.

- Med dessa mål får kommittén bättre möjligheter att leda och styra verksamheten. Med en verksamhetsplan blir det dessutom lättare att samla ihop och prioritera bland alla de aktiviteter som kommittén ansvarar för.

- Den här rapporten är en uppföljning av en granskning från 2003. Vi har meddelat kommittén att vi kommer att göra ytterligare en uppföljning, säger Ulla Göthager, vice ordförande, revisorskollegiet.



Kontaktperson: Ulla Göthager, vice ordförande, revisorskollegiet, 0501 - 75 50 61
Anita Brnic, revisor, 0702 - 12 02 55


Läs meddelandet som PDF