Pressmeddelande
Från Revisionen
2009-03-12 08:00


Revisorerna om IT-visionen:

Många kockar och olika recept


Hur har regionens IT-vision förverkligats? Den frågan har regionens revisorer ställt och även besvarat i rapporten "Granskning av IT-visionen och verkligheten".

I granskningen har revisorerna studerat IT-projekt som ska leda till en bättre och effektivare vård. Det gäller såväl samordnandet av journaler mellan sjukhus och primärvård som patienternas möjligheter att boka tid via internet.

Två viktiga sammanfattande punkter från rapporten är:

  • Många kockar och olika recept
  • Mer politiskt ansvarstagande och delaktighet

Kockar och recept

Revisorerna anser att det finns brister när det gäller förmågan att samordna och hålla samman de projekt som genomförs. Förseningar i ett projekt kan ge negativa effekter i flera andra projekt. Att politiker och ledande tjänstemän har olika recept för hur IT-projekten ska prioriteras gör inte anrättningen bättre.

Revisorerna föreslår därför i sin rapport att regionen inrättar ett programkontor för IT-projekten. Dess uppgift skulle vara att ha det samlade styrningsansvaret över projekten, allt från inledande projektering, genom hela processen ända tills de avsedda effekterna tydligt kan ses i verksamheten.

Politiskt ansvarstagande och delaktighet

Revisorerna noterar att det politiska ansvaret och delaktigheten kunde vara större. Det finns i dagsläget inget politiskt organ som har ett övergripande ansvar för IT-frågorna. Investeringstakten ökar och IT-frågorna blir en alltmer viktig och kritisk resurs. Från att tidigare ha haft en stödjande roll har IT-området nu utvecklats till en viktig strategisk resurs. Därför finns det behov av en politisk styrning, menar revisorerna.

Läs rapporten här (nytt fönster).

KOMMENTARER

Johnny Magnusson, m, vice ordförande regionstyrelsen, oppositionsråd:

- Jag tycker att det ser rätt så bra ut. Vi vet ju att det är svårt att implementera i en så jättestor organisation som vår, men resultatet är bättre än jag befarat.

- Det spretar ju förstås av en massa olika skäl. IT-visionen ska ju i verkligheten passa vårdcentralen och den enskilda patienten, liksom den ska passa med övriga Sverige och övriga världen. Jag ser också i rapporten att man inte har kunnat räkna hem några pengar.

- Men det är bra att revisorerna kommer med den här rapporten, för IT måste ju fungera.

- Att förverkliga IT-visionen är en svår uppgift, men som sagt, jag tycker det ser bättre ut än jag hade befarat.

Hans Ekman, IT-direktör, Västra Götalandsregionen

- Det är bra att handlingsplanen för verksamhetsutveckling med stöd av IT har blivit genomlyst. Det är ett viktigt område.

- Analysen pekar på några områden som kan förbättras bland annat att i ökad omfattning etablera en programstyrning samt att utveckla formerna för den politiska styrningen. Min egen bedömning av vilka förbättringar som är angelägna sammanfaller med rapportens iakttagelser.

Wimar Sundeen, kd, förtroendevald revisor:

- Rapporten visar i vilken grad regionens IT-vision förverkligats. Bland projekten har flera lyckats väl, medan andra stött på svårigheter av olika slag och har långt kvar till mål.

- IT är en mycket viktig resurs. Inte minst inom vård och omsorg är man beroende av ett starkt IT-stöd. Den politiska styrningen mot IT-visionen är fördelad på flera utskott och nämnder. En mer sammanhållen politisk styrning och ett större politiskt engagemang behövs.

- Skillnaderna mellan målsättning och faktiskt utfall är i flera fall stora. Revisorerna kommer med intresse att följa arbetet mot IT-visionen.



Kontaktperson: Wimar Sundeen, förtroendevald revisor, 0705 - 75 98 70.
Marit Käppi, yrkesrevisor, 0709 - 20 69 65.


Läs meddelandet som PDF