Regionens strategi för att minska bruket av farliga kemikalier är ambitiös, men det finns en risk för att målet inte kommer att uppnås i rätt tid.
Det säger revisorerna efter att ha granskat hur hälso- och sjukvården i ett första skede ska fasa ut 25 procent av hundra farliga ämnen ur sin verksamhet fram till år 2012. Det handlar då både om antal ämnen och kvantiteter.
Regionens övergripande mål är att verksamheterna i stort sett ska bli giftfria till år 2020.
En förklaring till att regionen riskerar att inte nå målet till 2012 är att dataunderlaget inte är tillräckligt utvecklat. Detta beror på att varken inköpssystem eller kemikaliehanteringssystem ger de uppgifter som behövs.
Granskningen är gjord på de fyra stora sjukhusen, Sahlgrenska universitetssjukhuset, NU-sjukvården, Södra Älvsborgs sjukhus och Skaraborgs sjukhus. Sjukhusen har avsatt tillräckligt med personella resurser både på ledningsnivå och i verksamheterna.
Ett bekymmer är att regionens centrala resurs Centrala kemikaliegruppen och sjukhusen inte varit överens om vilket stöd man kunnat förvänta sig. De har inte talat samma språk och därmed tolkat kemikaliestrategi och utfasningslista på olika sätt. Revisorerna föreslår att de träffas och finner en gemensam tolkning.
De gemensamma nätverksträffar som hållits med regionens alla förvaltningar har inte varit ändamålsenliga, eftersom alla varit samlade samtidigt. Diskussionerna har spretat och därför inte blivit så givande som varit önskvärt. Här föreslår revisorerna att nätverksträffarna blir uppdelade efter förvaltningarnas inriktning. Sjukhusen är en grupp som skulle gynnas av en sådan indelning.
När det gäller inköpsstatistiken för de kemiska ämnena så föreslår revisorerna att inköpsfunktionen går igenom utfasningslistan och ser till att statistiken för de aktuella kemikalierna förbättras.
Kemikaliesystemet Klara uppfattas som mindre tillförlitligt när det gäller att följa upp vilka kemikalier som förbrukats och i vilka kvantiteter. Sjukhusen har heller ingen klar gemensam bild av hur uppföljning och rapportering ska gå till. Därför riskerar de att följa upp efter olika indikatorer, vilket i sin tur försvårar för miljösekretariatet och/eller centrala kemikaliegruppen att se om 25-procentsmålet är uppfyllt. Även i det här fallet föreslår revisorerna att parterna träffas och beslutar om gemensamt synsätt.
Länk till rapporten (nytt fönster).