Pressmeddelande
Från Revisionen
2010-04-06 08:00


Revisorerna rapporterar:

Medicinska sektorsråden fungerar väl - men hur tas deras sakkunskap till vara?


Revisorernas har granskat av ett urval av regionens medicinska sektorsråd. Granskningen visar att sektorsråden fungerar väl med att ta fram sakkunskap till den centrala ledningen i regionen. Att samla medicinska expertisgrupper på det här sättet har även gett de olika specialiteterna en bättre överblick över regionen.

Vilken effekten blivit för vårdkvalitet, patientsäkerhet, prioriteringar och resursfördelning är mera oklart. Det finns mängder med information på central ledningsnivå - men den är svåröverskådlig och svårtillgänglig för att det saknas tillräckligt bra IT-stöd.

Utifrån granskningens resultat föreslår revisorerna att regionstyrelsen förbättrar den interna styrningen och kontrollen beträffande dess ansvar för regionövergripande hälso- och sjukvårdsfrågor.

Revisorerna har också funnit att införandet av en ny patientsäkrare hjärtjournal har visat avsevärda brister. Sektorsrådet i kardiologi tog år 2006 initiativ för en mer likvärdig hjärtinfarktsbehandling. Analyser hade visat på skillnader i kvalitet och patientsäkerhet mellan sjukhusen. Revisorerna genomgång av händelsekedjan visar att det fortfarande saknas en regiongemensam journal. Utan samordning och kommunikation mellan sektorsråd, politiker och central administration riskeras att den medicinska utvecklingen stannar av och att sektorsrådens funktion inte utnyttjas optimalt.

Tanken med sektorsråden är att de ska vara en länk mellan den medicinska professionen, politiska ledningen och den tjänstemannaledningen. Syftet är att erbjuda patienterna en kunskapsstyrd och säker vård.

 

Klicka här för att läsa rapporten (nytt fönster).



Kontaktperson: Wimar Sundeen, förtroendevald revisor, 0705 - 75 98 70
Marit Käppi, yrkesrevisor, 0709 - 20 69 65


Läs meddelandet som PDF