Pressmeddelande
Från Revisionen
2013-03-27 14:00


Revisorerna fastställde revisionsberättelse och PM för 2012

Ansvarsfrihet för alla nämnder och styrelser
- dock får NU-sjukvården och arkivnämnden anmärkning


Samtliga styrelser och nämnder i Västra Götalandsregionen föreslås få ansvarsfrihet, men revisorerna riktar anmärkning mot NU-sjukvårdens styrelse och den för regionen och Göteborgs stad gemensamma arkivnämnden. Samtidigt erinras de styrelser och nämnder som gått med underskott om att de ska hålla sina budgetar.

Så blev beslutet när regionens revisorskollegium på onsdagen fastställde sina revisionsberättelser och årspromemoria för verksamhetsåret 2012.

NU-sjukvårdens ekonomi var redan vid ingången av 2012 i stor obalans, vilken skulle kräva kraftfulla åtgärder. Tidigt insåg styrelsen att den inte skulle klara av att uppnå balans i ekonomin under året. I april gav regionfullmäktige tillstånd till sjukhuset att överskrida budgeten med 100 miljoner kr. De ekonomiska prognoserna försämrades successivt under året. När året var slut hade överskridandet blivit 186,4 miljoner kr.

Beslut om åtgärder för att reda ut bekymren dröjde. Revisorerna har under året varit särskilt uppmärksamma på NU-sjukvården och träffat styrelsen vid ett flertal tillfällen för att markera att de ansett att styrelsen inte hanterat situationen i enlighet med sitt uppdrag. 

Revisorernas beslut att rikta en anmärkning mot styrelsen NU-sjukvården och dess enskilda ledamöter vilar på att de anser att styrelsen brustit i den interna styrningen och kontrollen. Styrelsen har inte i tillräcklig omfattning sett till att verksamheten nått de mål som regionfullmäktige beslutat om. 

Arkivnämnden som är gemensam för Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen granskas enligt överenskommelse av Göteborgs stads revisorer. I årets revisionsberättelse riktar revisorerna anmärkning mot nämnden. Bland annat har den inte åtgärdat brister som kritiserats i revisionsberättelserna från åren 2010 och 2011. Inte heller har den inom föreskriven tid beslutat om åtgärder för att rätta till ekonomin och komma i balans. Revisorerna påpekar att det nu är tredje året i rad nämnden får kritik.

Servicenämnden erinras om att dess årsbokslut inte ger en rättvisande bild av nämndens resultat med anledning av felaktigt värderat hjälpmedelslager.

I revisionsberättelsen för regionstyrelsen uppmärksammar regionens revisorer regionstyrelsen på dess ansvar för att hålla uppsikt över övriga nämnder och styrelser. Den är inte överordnad de andra, men har bland annat ansvaret att uppmärksamt följa frågor som påverkar regionens ekonomiska ställning och svara för att fullmäktiges fastställda mål för ekonomin efterlevs.

Ett antal styrelser och nämnder har gått med underskott och uppfyller därmed inte målet att ha sin ekonomi i balans. Revisorerna erinrar dem om vikten av att de ska bedriva sina verksamheter innanför de ekonomiska ramar som regionfullmäktige fastställt.

Revisionsberättelse för regionstyrelsen (nytt fönster).

Revisionsberättelse för styrelsen för NU-sjukvården (nytt fönster).

Revisionsberättelse för arkivnämnden (nytt fönster).

Revisionsberättelser för övriga styrelser och nämnder (nytt fönster).

Revisorernas årspromemoria (nytt fönster).



Kontaktperson: Ulf Sjösten, revisorskollegiets ordförande, 0702 - 69 60 13
Vilhelm Rundquist, revisionsdirektör, 0767 - 80 85 06


Läs meddelandet som PDF