Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
2010-10-06 11:00


Allt fler överlever hjärtstopp utanför sjukhus visar unikt register


Varje år överlever 1 400 personer i Sverige som haft hjärtstopp på eller utanför sjukhus. Det är en dramatisk ökning och siffrorna förbättras hela tiden. Det visar det nationella svenska hjärtstoppsregistret på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg som i år fyller 20 år .

– För tio år sedan överlevde bara drygt fyra procent av de personer som fick hjärtstopp utanför sjukhus. Idag är den siffran tio procent, säger professor Johan Herlitz.

Han är överläkare i kardiologi och prehospital akutsjukvård på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Högskolan i Borås samt ansvarig för det svenska hjärtstoppsregistret.

Översatt till antal människor som räddas från ett hjärtstopp utanför sjukhus blir siffran cirka 400 människor om året. På sjukhus beräknar man antalet som överlever ett hjärtstopp till cirka 1000 personer.

Johan Herlitz betecknar den ökade överlevnaden som fantastisk.

– Det är tack vare en gigantiskt bred satsning som berört massor av människor. Det visar också på det fina samarbetet mellan sjukvård och samhälle, säger han och ger några exempel.

Hjärt-lungräddningskampanjer har genomförts på alla nivåer, från lågstadieskolor till sjuksköterskeutbildningar, hjärtstartare sätts upp på allt fler platser i samhället och tillkomsten av registret genererar massor av kunskap och erfarenhet.

Människan på gatan blir också mer och mer varse och kunnig om tecken på hjärtstopp vilket innebär att allt fler överlever.

– Hjärtstoppsregistret är ett kvitto på det, säger Johan Herlitz och fortsätter: 

– Vi vet att i två av tre fall har hjärt-lungräddning startats innan ambulansen kommit fram och det är väldigt bra eftersom tidsrymden mellan hjärtstoppet och starten av behandling är den absolut mest avgörande faktorn för utgången vid ett hjärtstopp.

Arbetet med ett hjärtstoppsregister startade på Sahlgrenska sjukhuset i början på 1980-talet och det svenska nationella registret, som startade i början på 1990-talet fyller 20 år i år.

Det svenska hjärtstoppsregistret finansieras till stor del av Sveriges kommuner och landsting, SKL och den norska Laerdal-fonden. Ett europeiskt register, med det svenska som förebild, håller på att planeras.

– Det här registret är världsunikt och många ser med avund på vår verksamhet, säger Johan Herlitz och berättar att han sitter med i den europeiska arbetsgruppens styrgrupp.

 

Fakta

En av aktörerna bakom satsningen på fler hjärtstartare, ökade kunskaper om hjärt-lungräddning och forskning i plötsligt hjärtstopp är Hjärt-Lungfonden.
Genom att samla in pengar till forskning och inköp av hjärtstartartare är Hjärt-Lungfondens mål att rädda 1 200 liv varje år.



Kontaktperson: Johan Herlitz, professor och överläkare i kardiologi och prehospital akutsjukvård på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Högskolan i Borås, tel 031 – 342 75 48, mobil 073 339 60 59, Johan.herlitz@gu.se


Läs meddelandet som PDF