Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
2011-05-03 15:24


Ny utställning på Medicinhistoriska museet i Göteborg

I de (o)botligas landskap - om psykiatrins historia


Den 14 april öppnades dörrarna till Medicinhistoriska museets nya permanenta utställning I de (o)botligas landskap. I utställningen berättas om hur det psykiatriska landskapet växte fram och vilka former det tog.

Patienter gjorde institutionen till sitt hem, andra kände sig aldrig hemma. Några fick ta del av de nya behandlingsmetoderna, en del ansågs vara bortom all räddning. Behandlingar introducerades, byttes ut och avvecklades; det psykiatriska landskapet bytte skepnad.

– Psykiatrins historia säger mycket om olika tiders människosyn och ideal. Vi vill med I de (o)botligas landskap ge en bild av psykiatrins drabbande historia och hoppas att utställningen ska väcka tankar även kring dagens syn på psykisk ohälsa, säger museichef  Lisa Mouwitz

Sedan arbetet med den nya utställningen påbörjades, i slutet av hösten, har museets psykiatrihistoriska del varit stängd men är nu alltså åter öppen för grupper och enskilda besökare. 

Medicinhistoriska museet
Östra Hamngatan 11
411 10 Göteborg
Webbplats www.sahlgrenska.se/museum
Öppettider: Tisdag-fredag 11.00–16.00, torsdag 11.00–20.00

 


Information om Medicinhistoriska museet
Medicinhistoriska museet berättar om vad som gjorts och upptäckts under tidernas lopp för att människor ska hålla sig friska under ett långt liv. Sättet att se på kroppen och hälsan har varierat under inflytande av religion, kultur, vetenskap, ekonomiska och sociala omständigheter samt politik på olika nivåer. På museet får du veta bakgrunden till mycket av det vi möter inom dagens friskvård och sjukvård. Vad säger medicinhistorien om dig och det samhälle du lever i?

Medicinhistoriska museet tillhör Sahlgrenska Universitetssjukhus och är öppet för både allmänhet och forskare.


 



Kontaktperson: Assistent Frida Wikström 031-711 23 31


Läs meddelandet som PDF