Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin
2011-05-02 16:04


Välkommen till presseminarium om det 500:e hjärtbytet som nyligen genomförts vid Transplantationscentrum, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Det 500:e hjärtat!


Media inbjuds att lyssna på mottagarens historia. Ni får också träffa en av de första personerna som hjärttransplanterades för cirka 25 år sedan, en kvinna som sedan barndomen varit hjärtsjuk och nu transplanterats i vuxen ålder samt en man som fortfarande väntar på ett nytt hjärta.

Värdar för presseminariet är Göran Dellgren, docent vid Sahlgrenska akademin och överläkare inom thoraxkirurgi och Vilborg Sigurdardottir, forskare vid Sahlgrenska akademin och överläkare, bägge verksamma inom Transplantationscentrum. De kommer även att prata mer om transplantationsverksamheten på sjukhuset.

Efter presseminariet finns möjlighet för enskilda intervjuer med både patienter och läkare.

Dag: Torsdagen 5 maj
Tid: Klockan 14.00
Plats: Lokal Lövet, en trappa upp i Nya vårdbyggnaden, Bruna stråket 5, Sahlgrenska sjukhuset.

Fakta
Det var i juni 1984 som den första hjärttransplantationen i Sverige genomfördes vid Sahlgrenska sjukhuset. I april i år nåddes en ny milstolpe när det 500:e hjärtat byttes.
Sedan 2010 har Sahlgrenska Universitetssjukhuset tillsammans med Skånes Universitetssjukhus rikssjukvårdsuppdrag inom hjärttransplantation. Det innebär att alla hjärttransplantationer i landet genomförs antingen i Göteborg eller i Lund. Den genomsnittliga väntan på ett nytt hjärta är idag tre månader.
Vid Sahlgrenska akademin, den folkhälsovetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet, bedrivs en omfattande forskning, i nära samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset, inom hjärtsjukvård och hjärttransplantationsvård.



Kontaktperson: Katarina Hallingberg, telefon 073 - 6601861, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Göran Ekstedt, telefon 0709 – 600 591, Sahlgrenska Universitetssjukhuset Lena Mattson, telefon 031-786 38 69, Sahlgrenska akademin


Läs meddelandet som PDF