Medlemsländerna i den europeiska handkirurgiska federationen har enhälligt beslutat att starta Europas första officiella ”Training Centre” i handkirurgi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Det planeras ske i form av ett så kallat fellowship, det vill säga vidareutbildningsplatser tillgängliga att söka för europeiska handkirurger som vill specialutbilda sig inom ämnesområdet rekonstruktiv handkirurgi vid tetraplegi (förlamning av armar och ben). Kirurgin innebär att man genom att flytta senor och muskler på armar och händer kan ge ryggmärgsförlamade patienter en greppfunktion, vilket gör att dessa patienter lättare kan styra sitt dagliga liv.
Det handlar om att tillhandahålla undervisning i de tekniska aspekterna vid rekonstruktion av arm- och handfunktion hos patienter med höga ryggmärgsskador. Det handlar också om att ta del av den infrastruktur som har byggts upp i Göteborg och den rehabilitering som är så viktig efter kirurgisk rekonstruktion vid tetraplegi. Utbildningen startar i början av 2009, men redan i höst är studiebesök inplanerade med deltagande handkirurger från Portugal, Schweiz, Slovakien och Tjeckien.
Beslutet om att starta Europas första officiella ”Training Centre” i handkirurgi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset fattades i samband med den europeiska handkirurgiska federationens möte i Lausanne, Schweiz den 21 juni.
– Beslutet är naturligtvis oerhört glädjande och också ett erkännande av verksamhetens internationella genomslagskraft, säger Jan Fridén, professor i handkirurgi och ansvarig för den rekonstruktiva tetraplegikirurgin vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
– Detta förtroende är resultatet av en lång tradition av att kirurgiskt behandla dessa patienter, en väl fungerande infrastruktur med hängivna medarbetare samt inte minst det faktum att verksamheten nyligen har ISO-certifierats, fortsätter Jan Fridén.
Vidareutbildningstjänsten finansieras till 50 procent genom anslag från den europeiska handkirurgiska federationen och till 50 procent genom forskningsanslag. Under den tre månader långa utbildningen ska gästande handkirurger också arbeta med frågor som rör uppföljning av resultat samt riktlinjer för att bygga upp ett centrum i det egna landet. Jan Fridén betonar att utbildningen bekräftar Sahlgrenska Universitetssjukhusets internationellt ledande roll inom rekonstruktiv handkirurgi och ser fram emot förstärkning av klinikens roll som ett nav och kunskapscentrum vid uppbyggnaden av enheter över hela Europa.
Verksamhetschefen vid den handkirurgiska verksamheten, Björn-Ove Ljung uttrycker också en stor glädje över beslutet.
– I ett längre perspektiv är detta viktigt för att tydliggöra Sahlgrenska Universitetssjukhusets roll som en stark aktör inom den högspecialiserade vården. Det ökade kunskapsutbytet kommer också att ge positiva effekter för hela Västra Götalandsregionen i form av nya kontaktytor och utvecklingsprojekt på den internationella arenan, avslutar Björn-Ove Ljung.