Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
2010-05-03 08:05


Euromelanoma Day den 10 maj 2010

Europeisk satsning på att förebygga och tidigt upptäcka hudcancer


Måndagen den 10 maj har många hudkliniker runtom i landet särskilda mottagningar öppna för undersökning av oroväckande födelsemärken och pigmenterade fläckar. I Göteborg har Sahlgrenska Universitetssjukhuset drop in på Hudkliniken, Gröna stråket 16, mellan kl. 7.30-9.30. Ingen tidsbeställning.

– I första hand vill vi att de personer som misstänker att någon hudförändring skulle kunna vara hudcancer söker vård. En mörk fläck som växer, ändrar färg eller får oregelbundna kanter bör undersökas, säger John Paoli, specialistläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och nationell koordinator för Euromelanoma Sverige 2010. För mer information om dagen se www.euromelanoma.org

Frekvensen av hudcancer ökar ständigt i befolkningen. I Sverige drabbas årligen över 2 500 personer av malignt melanom, cirka 4 500 av skivepitelcancer och cirka 35 000 av basalcellscancer.

Som ett led i den europeiska satsningen på att förebygga och tidigt upptäcka hudcancer, Euromelanoma Day, kommer den 10 maj över 40 hudkliniker i Sverige att erbjuda ett begränsat antal tidsbeställda prickmottagningar för att bedöma misstänkta hudförändringar och födelsemärken för patienter som är över 18 år. Patienten betalar sedvanlig avgift för specialistläkarbesök.

Undersök din hud
– Melanom kan upptäckas tidigt genom regelbunden egenundersökning av huden, säger John Paoli, som påpekar att man kan söka sig till sin vårdcentral och vid behov bli remitterad till hudklinik när som helst under året och inte bara på Euromelanoma Day. Har man en helt ny fläck eller en gammal fläck som börjar växa, som blir flerfärgad och/eller ändrar form så bör den undersökas. Lär dig att känna igen dina fläckar och be någon annan hjälpa dig med ryggen.

Solens ultravioletta strålning är den viktigaste orsaken till hudcancer. Det räcker med kort tid i solen varje dag för att kroppen ska kunna tillverka det D-vitamin man behöver. Övrig tid bör man skydda sig med hjälp av kläder och solskyddsmedel. Solande i solarium är skadligt för huden och påskyndar hudens åldrande.

Mer om hudcancer finns i intervju med John Paoli under Bättre vetande, www.sahlgrenska.se

    

Fakta om olika hudcancerformer
Malignt melanom är den mest elakartade formen av hudcancer och kan ge metastaser. Om den upptäcks i tid är prognosen dock mycket god. Man bör alltid söka läkare för bedömning om ett ”födelsemärke” eller pigmentförändring ändrar sig i form, färg eller storlek.
Skivepitelcancer är mindre elakartad än malignt melanom men kan bilda metastaser om den lämnas obehandlad. Den ter sig oftast som en hård ljus eller rodnad knuta med fjällning eller som ett långvarigt sår.
Basalcellscancer är den minst elakartade formen av hudcancer och sprider sig inte i kroppen. Den växer långsamt men bör åtgärdas då den bland annat förstör närliggande hud och vävnad. Den ses ofta som en ljust rodnad knuta, ett sår som inte läker eller en långvarig eksemliknande fläck.

 


 



Kontaktperson: John Paoli, tel 0730-40 40 44, specialistläkare, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Nationell koordinator Euromelanoma Sverige 2010


Läs meddelandet som PDF