Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
2011-09-19 12:30


Felbedömda patologprover bekräftas efter extern granskning


Den externa eftergranskningen av hudprover, som tidigare konstaterats vara feldiagnosticerade av en specialistläkare i patologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, är nu genomförd. Resultatet av eftergranskningen, som utförts vid laboratorium i England, bekräftar sjukhusets tidigare slutsats att patologläkaren systematiskt ställt felaktig diagnos av hudtumörer. Detta har lett till att sjukhuset har omhändertagit 54 patienter på grund av missad hudcancer eller förstadium till hudcancer.

Chefläkare Mats Tullberg har sammanställt resultaten i en rapport till Socialstyrelsen.

– De nya resultaten bekräftar att de åtgärder sjukhuset omedelbart vidtagit varit motiverade för att minska skadeverkningarna av händelsen för de drabbade patienterna och för att säkerställa att inte fler patienter drabbas. Det var alltså nödvändigt att låta de identifierade patienterna omgående genomgå kompletterande behandling, säger Mats Tullberg.

Sjukhuset har identifierat ytterligare fyra patienter där patologläkaren felaktigt ställt diagnosen godartad pigmentförändring och där sjukhusets eftergranskning visat hudcancer eller förstadium till hudcancer. Det rör sig om patienter som själva ringt sjukhusets telefonlinje för oroliga och flera av patienterna har riskfaktor för hudcancer. Alla dessa patienter är omhändertagna.

Med anledning av vad som hittills framkommit fortsätter sjukhuset nu utredningen med en systematisk eftergranskning av andra pigmenterade hudprover som bedömts av patologläkaren.

– Syftet är att säkerställa att sjukhuset tar hand om andra eventuella patienter där felaktig diagnos kan ha blivit ställd. Eftergranskningen sker på samma laboratorium i England, säger Mats Tullberg.

Sjukhuset inväntar nu Socialstyrelsens granskning av ärendet och den utredning som hittills är gjord.
 

Bakgrund
I våras uppdagades att 27 prover från pigmenterade hudförändringar med diagnosen dysplastisk nevus, förstadium till hudcancer, hade blivit felbedömda av en av sjukhusets patologläkare, som inte följt verksamhetens rutin. Patologläkaren hade efter sin pensionering haft en timanställning, vilken efter upptäckten upphörde med omedelbar verkan. De patienter som fått felaktiga bedömningar kontaktades omgående och fick genomgå kompletterande behandling där det var nödvändigt.

Dessutom öppnades en telefonlinje för oroliga patienter. En Lex Mariaanmälan gjordes och den berörde patologläkaren anmäldes till Socialstyrelsen enligt patientsäkerhetslagen.

I juni hade alla hudprover av samma typ, utförda av patologläkaren under perioden 2006-2011, granskats och totalt 54 fall av felbedömningar hade upptäckts. Samtliga patienter omhändertogs så snabbt som möjligt. Det beslöts då, i samråd med Socialstyrelsen, att samtliga hudprover av aktuell typ som bedömts av patologläkaren under de senaste fem åren skulle granskas av extern part. Denna granskning är nu genomförd.


 



Kontaktperson: Mats Tullberg, chefläkare, via presstjänsten tel. 031-342 96 00


Läs meddelandet som PDF