Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
2009-03-31 13:39


Fler tagit ställning till organdonation efter TV-program från Sahlgrenska Universitetssjukhuset


TV-serien "På liv och död" skildrar i åtta program transplantationskoordinaternas betydelsefulla arbete på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. I och med starten av serien har anmälningarna till Donationsregistret ökat påtagligt. Ett dygn toppade antalet anmälningar med 693 stycken mot normalt mellan 80 och 100 anmälningar per dag i snitt.
– Vi är glada att så många fler tagit ställning i organdonationsfrågan. TV-programmen om transplantationsverksamheten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset betyder oerhört mycket för att nå ut med trovärdig och bra information, säger Bengt-Åke Henriksson, enhetschef för Västra Götalandsregionens donationsenhet.
I programmen får tittarna följa olika personer som på grund av allvarlig sjukdom är i starkt behov av nya organ, deras väntan, själva transplantationen och hur den förändrar deras liv. Sedan starten av serien har antalet anmälningar till Donationsregistret legat mellan 94 och som allra mest 693 per dygn. Toppnoteringen skedde i samband med avsnitt tre den 12 mars, då bland annat en kvinna donerade en njure till sin kusin.
Det mest populära sättet att dokumentera sin vilja hos svenska befolkningen är annars via donationskort. 48 procent väljer donationskort, 26 procent anmäler till Donationsregistret och 20 procent genom att informera sina närstående.
– TV-serien gör att massmedia skriver om donations- och transplantationsfrågan, vilket
påverkar folks benägenhet positivt att anmäla sig som donatorer, säger Bengt-Åke Henriksson.
”På liv och död” sänds i ytterligare tre avsnitt i SVT1, torsdagar kl. 20.30 med två repriser.

Läs mer på www.svt.se
Läs mer om Donationsrådet på www.donationsradet.se



Kontaktperson: Presstjänst Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göran Samuelsson, tel 031-343 27 52


Läs meddelandet som PDF