Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
2009-10-30 15:55


Första intensivvårdskrävande fallet av Nya influensan på Sahlgrenska Universitetssjukhuset


Sahlgrenska Universitetssjukhuset har fått det första intensivvårdsfallet av Nya influensan. En gravid kvinna i 25-årsåldern från göteborgsområdet behandlas i respirator på Östra sjukhuset.
 - Hennes läge kan betecknas som allvarligt, säger överläkare Lars Hagberg på Infektion.


- Totalt har nu 334 fall av Nya influensan bekräftats med provtagningar i hela Västra Götaland och tendensen är att allt fler insjuknar, säger biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall på Västra Götalandsregionens smittskyddsenhet.

Vaccinationer av riskgrupper startades den 19 oktober och fram till dags dato har 200 000 doser anlänt till Västra Götalandsregionen.

- På Sahlgrenska Universitetssjukhuset pågår vaccineringen av patienter i riskgrupper och personal för fullt, och det är viktigt att så många som möjligt går och vaccinerar sig, säger överläkare Ingemar Qvarfordt vid Infektionshygien på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Fakta:

Nya influensan, liknar den influensa som återkommer varje år. Vanligaste symtomen är feber, hosta, halsont, ont i kroppen, huvudvärk och trötthet. Den nya influensan kan också ge diarré och kräkningar. Viruset A(H1N1) har en ny sammansättning, därför är det ingen som har motståndskraft mot det. Vem som helst kan bli smittad och risken är att väldigt många blir sjuka de närmaste månaderna. 

 



Kontaktperson: Sahlgrenska Universitetssjukhusets presstjänst telefon 031 – 342 10 00


Läs meddelandet som PDF