Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin
2010-09-01 12:27


Goda långtidsresultat efter steloperation vid allvarlig kotglidning


För trettio år sedan genomgick unga patienter, en steloperation, på grund av kotglidning i ländryggen. Vid uppföljningen efter sju år upplevde de en klar förbättring av sina ryggbesvär.  En ny studie, från Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset, visar att effekten hållit i sig genom åren.

Forskningen presenteras av Karin Frennered, överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och medicine doktor på avdelningen för ortopedi vid Sahlgrenska akademin, under den internationella Ortopediveckan som nu pågår i Göteborg.

Kotglidning i ländryggen finns hos sex procent av befolkningen och i de flesta fall leder det inte till besvär. Men hos vissa kan ryggbesvär och/eller ischias förekomma. I vissa fall sker en glidning som är mer uttalad, höggradig kotglidning.

Den aktuella studien är en långtidsuppföljning av cirka 40 patienter med höggradig kotglidning. Som unga stelopererades de i ryggen för att låsa kotorna intill varandra och på så sätt stoppa glidningen mellan kotorna och risken för förvärrade symtom.  Mellan 1972 till 1985 gjordes steloperationerna på patienterna mellan kotorna i det läge de befann sig och något försök att lägga kotorna tillrätta skedde inte på grund av de riskerna för nervskada.

– Då diskuterades betydelsen av hur patienterna skulle kunna påverkas av ställningen på ryggen i ett framåtlutat läge som ett resultat av steloperationen. Ryggställningen ger ett onaturligt rörelsemönster som på sikt skulle kunna ge framtida besvär, säger Kerstin Frennered.

Vid sjuårsuppföljningen uppvisade patienterna låg smärta och god funktion, vilket även i den uppföljande studien står sig efter cirka 30 år.

– Det som är intressant och anmärkningsvärt i den nya studien är att patienterna, trots ställningen av ryggen beskriver en låg smärtintensitet, god funktion och hög livskvalitet även i vuxen ålder.

Forskarna kommer nu att gå vidare i sina undersökningar som rör patienternas kroppshållning, rörelsemönster och röntgenfynd. Deras förhoppning är att komma fram till ytterligare vetenskapligt underlag för säker kirurgisk teknik som kan leda bättre behandlingsstrategier för dessa patienter.

FAKTA KOTGLIDNING
Kotförskjutning, eller kotglidning innebär att en av ländryggskotorna glider framåt i förhållande till den nedanför liggande kotan. Tillståndet inträffar vid tiden för tillväxtspurten hos barn.  Av oklar anledning är höggradig kotglidning mer vanlig hos flickor än hos pojkar. Det finns inga kända faktorer som kan förutsäga risken för att drabbas av kotglidning.

Presentationen av studien sker på Ortopediveckan i Göteborg torsdagen 2/9 kl 08.00 i föreläsningssal H1 på Svenska Mässan.

För program och mer information om kongressen: www.sicot.org och/eller www.ortopediveckan.se

 
Forskning i samverkan

Sahlgrenska akademin är den hälsovetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset är ett av norra Europas största sjukhus. Närmare 300 forskningsprojekt sker i samverkan mellan akademin och universitetssjukhuset. Exempel på starka forskningsområden är fetma med kardiovaskulär forskning och diabetes, biomaterial, farmakologi, neurovetenskap, pediatrik, epidemiologi, reumatologi och mikrobiologi.

 

 

 

 



Kontaktperson: Karin Frennered, medicine doktor på avdelningen för ortopedi vid Sahlgrenska akademin och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, mobil: 073-622 78 82


Läs meddelandet som PDF