Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
2008-08-21 15:12


Hjärnforskare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska Akademin får 20 Mkr av Sten A Olsson-stiftelse


Ett forskarkonsortium under ledning av professor Michael Nilsson vid Rehabiliteringsmedicin, neuro, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Center for Brain Repair and Rehabilitation (CBR) har erhållit ett anslag på 20 miljoner kr från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur. Medlen skall användas för att fördjupa kunskaperna kring hur vår hjärna påverkas av olika typer av sinnesstimulans.

Människans nervsystem påverkas ständigt av den miljö som vi befinner oss i. En berikad stimulerad miljö är nödvändig för att vi skall kunna hålla vår hjärna intellektuellt intakt när vi åldras och utgör också en hörnsten i moderna rehabiliteringsprogram för hjärnskadade. I målsättningarna för det aktuella forskningsprogrammet ”The Culture and Brain Health Initiative” ingår att öka förståelsen kring hjärnans plasticitet och läkningsförmåga. Att undersöka effekterna av sinnesstimulans genom olika kulturella aktiviteter såsom musik och dans utgör viktiga delar i programmet. Ett av syftena är att förstå och utnyttja kulturens möjligheter att uppnå förbättrade förutsättningar för hjärnhälsa, gott åldrande med bibehållen kognitiv funktion samt att öka möjligheterna för läkning och funktionsåterkomst efter skada och sjukdom i hjärnan.

Forskningsprojektet är tvärvetenskapligt till sin utformning och kommer att innefatta arbete bl.a. mellan neuroforskare, musiker och musikforskare.



Kontaktperson: Michael Nilsson, Professor vid Rehabiliteringsmedicin, neuro, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Tel. 0733-821 617


Läs meddelandet som PDF