Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
2008-08-22 09:09


Högsta tänkbara betyg till neurorehabilitering på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i internationell granskning


Verksamheten inom rehabiliteringsmedicin vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, med inriktning mot sjukdomar och skador i nervsystemet, granskades i somras av fyra verksamhetsrevisorer från den amerikanska kvalitetssäkringsorganisationen CARF. Syftet var att undersöka om kvaliteten på verksamheten håller tillräcklig standard för ackreditering enligt systemet. Resultatet blev en treårig ackreditering - högsta möjliga betyg - för hela verksamheten. Samt ett antal hedersomnämnanden.

CARF står för Commission on Ackreditation for Rehabilitation Facilities och är en icke-vinstdrivande organisation som ackrediterar verksamheter inom rehabiliteringsområdet. Den grundades 1966 och har både ett patient- och effektivitetsperspektiv i sina granskningar.
Ett fåtal kliniker i Sverige har ackreditering av CARF. Detta är emellertid första gången en klinik med hela spektrat, från rehabilitering efter akutfasen och hela vägen till arbetsrehabilitering, granskats i Sverige.
Utvärderingsrapporten gav särskilt beröm för den nära kopplingen mellan patientverksamhet och forskning, där nya rön snabbt kan införlivas med den dagliga verksamheten. Annat som lovordades var ledningssystemet med tydlig dokumentation och ordning och reda samt systemet för utvärdering av resultat.
Tydliga behandlingsprogram och patientens delaktighet, bland annat i strokevården, blev också positivt omnämnt liksom en strukturerad datajournal och systemet med att ha stöddokument uppdaterade och tillgängliga via ett intranät.
– Den återkoppling vi fick av granskningsteamet efter de tre dagarna kändes som ett fint erkännande på det arbete vi lagt ner under de två senaste åren, säger Thomas Linden, biträdande verksamhetschef.
– Det har handlat om ordning och reda, att strukturera sådant som i många fall redan fanns i verksamheten, att arbeta smartare. En av nycklarna är att vi haft en hög delaktighet bland medarbetarna i arbetet.
Revisorerna konstaterade också att det fortfarande finns utrymme för förbättring. Fler patienter finns än vad som kan komma till Rehabiliteringsmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Utvärderingens förslag är att dels föra fram till beslutsfattare att fler platser behövs, dels att ytterligare effektivisera verksamheten så att patienterna når sina resultat snabbare.
– Visst kan vi förbättra oss ytterligare, instämmer Michael Nilsson, verksamhetschef och professor.
– Det är viktigt att fira framgångar, men man får inte bli nöjd och växa fast.

Fakta: Verksamheten för rehabiliteringsmedicin behandlar årligen cirka 150 patienter på vårdavdelning och ger 2 500 behandlingar i öppenvård. Majoriteten av patienterna har sviter efter stroke eller hjärnskador efter våld mot huvudet som får behandlingar och hjälp att hitta tillbaka till ett gott liv. Verksamheten bedrivs inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset på Högsbo sjukhusområde.



Kontaktperson: Michael Nilsson, verksamhetschef,: 0733-821617, 031-342 2815
Åsa Lundgren-Nilsson, FoU-koordinator,: 0705-483850 Thomas Lindén, bitr. verksamhetschef., thomas.linden@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF