Med start den 3 oktober kommer ambulanssjuksköterskor att bedöma om medicinpatienter, som inte har livshotande symtom, är i behov av inskrivning. Behöver patienten skrivas in, meddelar ambulanspersonalen akutmottagningen som har en läkare redo att snabbt bedöma patienten vid ankomsten till sjukhuset. I de fall läkaren delar ambulanspersonalens uppfattning tar ambulanspersonalen med sig patienten upp på vårdavdelningen där patienten snabbt skrivs in.
- Det blir säkrare för patienten eftersom det minskar antalet överrapporteringar. Det blir inget informationsglapp och de slipper vänta på akutmottagningen. Vi anser att ambulanssjuksköterskor har kompetensen att bedöma patienten rätt, säger Carita Gelang, projektledare och vikarierande driftansvarig på Ambulansen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Förhoppningen är att det ska ta max 30 minuter från det att ambulansen anländer med patienten till akutmottagningen, tills att patienten blivit inskriven och ambulansen åter är i drift.
"En vinst för alla"
Förutom kortare väntetid för patienterna kommer det även bli förbättringar för akutmottagningen, tror Daniel Johansson, projektledare och vårdenhetschef på akutmottagningen vid Östra sjukhuset.
– Utan de medicinpatienter som ligger länge på akuten kan vi använda våra resurser till dem som verkligen behöver vår hjälp. Det här arbetssättet blir en vinst för alla.
Sahlgrenska Universitetssjukhusets två egna ambulanser och tio ambulanssjuksköterskor hos Falck deltar i projektet. Det är en utveckling av tidigare liknande projekt som genomförts, bland andra Åldersstigen för äldre patienter och Hjärnvägen för strokepatienter. Alla har genomförts med mycket goda resultat. Projektet håller på till 31 december och kommer sedan att utvärderas.
Det finns möjlighet för media att träffa ambulanspersonal för mer information.