Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin
2011-10-18 07:45


Kvinnor bryter ben oftare idag än för tjugo år sedan


Var tredje kvinna i arbetsför ålder har någon gång brutit ett ben i kroppen. Ny forskning vid Sahlgrenska akademin, baserad på studier på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, visar att enkla förändringar i livsstilen dramatiskt minskar risken för frakturer.

Andelen kvinnor som drabbas av frakturer har ökat sedan 1990-talet. Beräkningar visar att var tredje kvinna (och ungefär var fjärde man) mellan 35 och 65 år någon gång har drabbats av en fraktur. En förklaring är att allt färre kvinnor använder östrogen i och efter klimakteriet: på 1990-talet tog ungefär 30 procent av kvinnorna östrogen för klimakteriebesvär, mot bara åtta procent idag.

Penelope Trimpou, leg läkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har i sin avhandling granskat uppgifter från 11 000 män och kvinnor i Göteborgsområdet för att identifiera riskfaktorer som är gemensamma för frakturer och hjärtsjukdomar. Syftet är att på bred front kunna förbättra den förebyggande rådgivningen till patienter i riskzonen.

Bland riskfaktorerna återfinns höga kolesterolhalter och rökning; en annan viktig riskfaktor är fysisk inaktivitet:

–Både rökningen och blodfetthalterna har minskat i de undersökta grupperna, vilket på sikt kan ge effekt på antalet frakturer och hjärtsjukdomar. Den fysiska aktiviteten har också ökat, och det är bra för själva benvävnaden. Men ökad aktivitet innebär också att du utsätter dig för situationer där det är lättare att drabbas av frakturer, vilket påverkar negativt, säger Penelope Trimpou.

Trots riskerna är en daglig fysisk aktivitet ändå en enkel väg till bättre hälsa visar avhandlingen.

–Fysisk aktivitet är en färskvara och det är aldrig för sent att börja röra på sig. En promenad runt kvarteret en till tre gånger dagligen kan stor göra skillnad för både din benmassa och din balans och muskelstyrka, säger Penelope Trimpou.

 
Fakta
Avhandlingens resultat bygger på två olika studier vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset som följt slumpvist utvalda män och kvinnor från Göteborgstrakten. I studien ingår 8 000 män mellan 46-56 år samt 3 000 kvinnor och män i åldrarna 25 till 64. Studien visar bland annat att sex procent av männen i den första gruppen hade drabbats av en höftfraktur - de flesta efter pensioneringen. I den andra gruppen hade tio procent någon gång drabbats av handleds-, fotleds-, arm-, revbens-, kot- och höftfrakturer. Totalt sett hade var tredje kvinna och var fjärde man i arbetsför ålder någon gång drabbats av en fraktur.

Forskning i samverkan

Sahlgrenska akademin är den hälsovetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset är ett av norra Europas största sjukhus. Närmare 300 forskningsprojekt sker i samverkan mellan akademin och universitetssjukhuset. Exempel på starka forskningsområden är fetma med kardiovaskulär forskning och diabetes, biomaterial, farmakologi, neurovetenskap, pediatrik, epidemiologi, reumatologi och mikrobiologi.



Kontaktperson: Penelope Trimpou, leg. läkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och forskarstuderande vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, tel. 073-076 65 02, penelope.trimpou@gu.se


Läs meddelandet som PDF