Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
2011-01-04 10:30


Nå Ut-teamet blev "Bästa team år 2010!"

Patienten experten på sin psykossjukdom


Nå Ut-teamet inom öppenvårdspsykiatrin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, har utsetts till Bästa team 2010 . Utmärkelsen har teamet fått av Svensk sjuksköterskeförening för sitt arbete bland patienter med psykos, främst schizofreni. Genom att ta fasta på patientens egna mål för ett bra liv ute i samhället ger teamet stöd och behandling i samverkan med patienten och närstående.

Nå Ut-teamet är ett tvärprofessionellt team och består av sjuksköterskor, kurator, sjukgymnast, psykolog, läkare och vårdadministratör. Teamet arbetar utifrån en så kallad case manager-modell vilket innebär att varje patient har en case manager, en kontaktperson som samordnar insatser på både inom och utanför psykiatrin.

Teamet arbetar efter ett vetenskapligt testat vårdprogram, Integrerad Psykiatri, där grundsynen är att patienten är experten på sin egen sjukdom. Utifrån patientens egna mål ger teamet stöd och behandling för att patienten ska kunna leva ett så normalt liv som möjligt och undvika att återfalla i psykossjukdom.

Alla beslut om behandling tas i Resursgruppen, en grupp bestående av närstående och professionella, som patienten själv har valt som ett stöd/resurs för att kunna nå sina individuella mål både på lång och kort sikt. Det kan handla om att förbättra kommunikation mellan patienten och omvärlden för att undvika stress, att patienten och de närstående får utbildning om sjukdomen, att patienten lär sig lösa problem på ett strukturerat sätt och får en bättre social funktion.

– Vi vill bli Sveriges bästa psykosteam genom att fortsätta profilera oss, ha en god spetskompetens, bedriva forskning och ständigt vidareutveckla och ompröva våra arbetsmetoder, säger Susan Landqvist-Stockman, enhetschef, Nå Ut-teamet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.



Kontaktperson: Susan Landqvist-Stockman, enhetschef Nå Ut-teamet, tel. 031- 743 37 52, mobil 070-785 51 06, susan.landqvist-stockman@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF