I framtiden kan kvinnor med spridd äggstockscancer sannolikt bli behandlade med ett radioaktivt ämne som letar upp tumörcellerna och oskadliggör dem. En första patientstudie, genomförd i samarbete mellan Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset, visar att behandlingen inte ger några oönskade bieffekter.
– Vår forskargrupp har länge haft visionen att kunna målstyra strålbehandling på detta sätt. Det finns goda förutsättningar för att behandlingen kommer att fungera, eftersom den här studien indikerar att en tillräckligt stor mängd aktiv substans når tumörcellerna i bukhålan utan några mätbara bieffekter, säger cancerläkaren Håkan Andersson vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset som leder forskningen tillsammans med professor Ragnar Hultborn vid Sahlgrenska akademin och strålningsfysikern Lars Jacobsson.
I den inledande patientstudien, som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften Journal of Nuclear Medicine, ingick nio kvinnor med äggstockscancer där syftet var att studera substansens fördelning i kroppen samt även eventuella biverkningar.
Den nya behandlingen har gemensamt utvecklats under flera år av forskare vid Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Behandlingen innebär att patienterna får en injektion innehållande en radioaktiv isotop bunden till bärarmolekyler. Detta så kallade radioimmunokomplex har förmågan att binda till strukturer på tumörcellernas yta där isotopen sänder ut alfa-partiklar med så kort räckvidd att bara de allra närmaste tumörcellernas DNA slås sönder. Injektionen ges direkt in i bukhålan.
– Vi har tidigare kunnat se att möss med äggstockscancer som får denna behandling i hög grad botas utan allvarliga biverkningar. Vi har därför goda förhoppningar om att detta kommer att bli en etablerad och effektiv behandling för kvinnor med spridd äggstockscancer, men utvecklingen kommer att ta ytterligare flera år, säger Ragnar Hultborn, professor i onkologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.
Forskningen finansieras bland annat av Vetenskapsrådet och Cancerfonden.
– Vi ska påbörja nästa studie, där 80 kvinnor med äggstockscancer kommer att få behandlingen som ett tillägg till sin ordinarie behandling, för att vetenskapligt pröva om effekten är lika bra hos riktiga patienter som djurförsöken visat, säger Håkan Andersson.
Fakta äggstockscancer
De flesta äggstockstumörer är godartade, särskilt hos yngre kvinnor. Varje år diagnostiseras dock drygt 700 kvinnor i Sverige med äggstockscancer. Det är först när tumören vuxit till avsevärd storlek eller hunnit sprida sig som den ger symtom som svullen buk och smärtor. Äggstockscancer upptäcks därför ofta för sent för att tumören bara ska kunna opereras bort och kompletterande cellgiftsbehandling krävs. Trots detta överlever många patienter inte sin cancer varför nya behandlingsmetoder behövs.
Klinisk forskning i samarbete
Sahlgrenska akademin är den hälsovetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset är ett av Europas största sjukhus.
Närmare 300 forskningsprojekt sker i samverkan mellan akademin och universitetssjukhuset. Exempel på starka forskningsområden är fetma med kardiovaskulär forskning och diabetes, biomaterial, farmakologi, neurovetenskap, pediatrik, epidemiologi, reumatologi och mikrobiologi.