Doktor Christofer Carlander var en för sin tid modern, skicklig, omsorgsfull och utomordentligt arbetsam och uppoffrande läkare och medmänniska. Det framgår av enh ny bok Doktor Carlander i praktiken - läkekonst 1793-1814.
Precis som i sin tidigare, mycket rosade bok Doktor Carlanders Göteborg, bygger författaren Gudrun Nyberg sin framställning i denna bok på de omfattande och märkliga sjukjournaler som doktor Christofer Carlander lämnade efter sig. Om tonvikten i den förra boken låg på patienternas liv och leverne, så får vi här ta del av läkarens arbete, hans syn på sjukdomarna, behandlingsmöjligheterna och hans ansträngningar att nå ny kunskap.
Christofer Carlander (1759-1848), prästson från Västergötland, studerade till läkare i Uppsala, vidareutbildade sig i förlossningskonsten i Stockholm och arbetade 1793-1814 som stadsläkare och familjeläkare i Göteborg. Under denna tid förde han noggranna sjukjournaler över sina flera tusen patienter ur alla samhällsklasser. Dessa journaler, på sammanlagt 2214 sidor folioformat, förvaras i Svenska Läkaresällskapets arkiv på Riksarkivet.
Medicinen stod under doktor Carlanders tid långt ifrån den nivå som den har idag, men Carlander var vetgirig, testade med kritiskt öga nya metoder och lät sina patienter dra nytta av framstegen. Carlanders erfarenheter av digitalisbehandling, test för äggvita i urinen och smittkoppsvaccination finns noggrant dokumenterade.
Boken är rik på information, därtill generöst illustrerad med författarens egna foton av gamla läkeväxter, läkemedel och medicinsk litteratur.
Om författaren: Gudrun Nyberg, född 1942, är utbildad läkare och har som specialist i internmedicin och medicinska njursjukdomar varit verksam vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och Universitetssjukhuset i Lund. År 2000 blev hon adjungerad professor vid Sahlgrenska Akademin. Sedan 1970 är hon bosatt i Göteborg.