Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
2009-01-14 10:42


Ny regional donationsenhet


Vid årsskiftet bildades en ny regional donationsenhet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, SU.
– En av våra viktigaste uppgifter är att få fler att vilja donera organ och vävnader, säger Bengt-Åke Henriksson, chef för den nya enheten.

Behovet av organ och vävnader för transplantation är betydligt större än tillgången på donerade organ och vävnader. I Sverige har antalet donatorer varit relativt lågt jämfört med andra länder i Europa.

Under 2008 beslöt Västra Götalandsregionen att bilda en regional donationsenhet med placering vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Verksamheten startade vid årsskiftet och den är direkt underställd sjukhusledningen.

Enhetens uppgift är att ha ett regionalt övergripande samordningsansvar vilket innebär att upprätta och bibehålla en struktur som har hög kompetens vid de tillfällen donation av organ och vävnader är aktuellt på de sjukhus som ingår i regionen. En annan uppgift för den nya enheten är att koordinera donationerna av organ med de transplantationer som blir följden av en organdonation. I den senare uppgiften har enheten också ansvar för samarbete med andra regioner som arbetar med organdonationer.

De uppgifter som nu tas över av den regionala donationsenheten har tidigare skötts av transplantationskoordinatorer som varit knutna till transplantationscentrum inom SU. Den nya enheten är helt fristående från både transplantationscentrum och intensivvården, vilket medför att det inte förekommer någon jävsituation.
– Med denna konstruktion kan alla lita på att allt även fortsättningsvis sköts på ett tryggt och professionellt sätt, säger Annika Wolfbrandt, transplantationskoordinator - donation.

Ska verka för att få fler donatorer
Enheten kommer tillsammans med övriga sjukhus i regionen, att verka för att antalet identifierade möjliga organ- och vävnadsdonatorer ökar.

– När en möjlig donator är identifierad verkar vi för att en donation i möjligaste mån kommer till stånd genom att uppfylla den avlidnes önskan om att få donera och att så många organ och vävnader som möjligt blir tillvaratagna. Vår uppgift är också att koordinera omhändertagandet av dessa organ med de organtransplantationer som blir följden. Med detta arbete hoppas vi kunna hjälpa ännu fler patienter som väntar på ett organ, säger Bengt-Åke Henriksson.

2008 var ett rekordår för organtransplantation inom SU. Sjukhuset hade ett stort antal donatorer, något som resulterade i ett rekordstort antal levertransplantationer (76), njurtransplantationer (175), lungtransplantationer (34) samt tarmtransplantationer (5). Antalet hjärttransplantationer blev 2008 23, också ett högt antal även om det inte blev rekord.
– Siffrorna visar tydligt att fler svårt sjuka patienter fått hjälp och det är mycket glädjande, säger Bengt-Åke Henriksson, överläkare och chef för den nya regionala donationsenheten.

Det är viktigt att öka befolkningens vilja att meddela sin inställning till donation, menar Bengt-Åke Henriksson och Annika Wolfbrandt, organ- och transplantationskoordinatör.
– Vi vet att uppmärksamhet i media betyder mycket. I höstas hade vi en patient med svampförgiftning som avled eftersom det inte fanns någon lever tillgängligt för transplantation. Anmälningarna till donationsregistret ökade då från i medeltal 50-70 per dag till 345 som max per dag under den efterföljande veckan efter all uppmärksamhet, säger Bengt-Åke Henriksson.


Ytterligare information lämnas av
Bengt-Åke Henriksson, mobil 0767-731836
Annika Wolfbrant, mobil 0706-461263



Kontaktperson: Bengt-Åke Henriksson, mobil 0767-731836
Annika Wolfbrant, mobil 0706-461263


Läs meddelandet som PDF