Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
2009-05-15 10:30


Nytt tänk i vården av patienterna utmärker Sahlgrenska sjukhusets nya vårdbyggnad


Den 24 juni invigs Vårdbyggnaden på Sahlgrenska sjukhuset. Med sina cirka 24 000 kvadratmeter är bygget den största satsningen på Sahlgrenska sjukhuset sedan den nya akutvårdsbyggnaden, som invigdes 1995.

Alla de 312 vårdplatserna som skapats i den nya byggnaden, som ligger bakom huvudbyggnaden, ersätter vårdplatser på Sahlgrenska sjukhuset. Gamla vårdytor friställs på så sätt för att byggas om och renoveras.
– Vårdbyggnaden fungerar som ”propplösare” för fortsatt upprustning av Sahlgrenska sjukhuset. Nu kan vi snabba på processen att göra Sahlgrenska Universitetssjukhuset till ett sjukhus i tiden och för framtiden, säger sjukhusdirektör Jan Eriksson.

Den u-formade vårdbyggnaden med sina sju våningar sträcker sig ända fram till utkanten av Botaniska trädgården. Huset innehåller vårdlokaler för Njurmedicinskt centrum, såväl slutenvård som dagvård/öppenvård, ny utökad dialysverksamhet, ett samlat Transplantationscentrum, en strokeenhet samlad på ett helt vårdplan samt hematologi och vårdavdelningar för medicin och kirurgi. Här finns också lokaler för arbetsterapi och sjukgymnastik, café, läsrum, ett stort konferensrum samt ett andaktsrum med tillhörande lokaler.
– Vi har haft ett helt nytt ”tänk” i planering, projektering och utförande av Vårdbyggnaden där patienten verkligen kommer i centrum, säger Jan Eriksson.

Varje slutenvårdsavdelning är indelad i fyra moduler med sju patienter i varje. Personalen arbetar i team nära de patienter de har direkt ansvar för. Patienterna kommer sällan att behöva använda larmen eftersom vårdpersonalen alltid finns i patienternas närhet.
– Flytten har givit oss ett gyllene tillfälle till förändring och allt är förberett för den patientnärmre vården, säger Annsofi Johansson, vårdenhetschef för den nyskapade strokeenheten.

Ett nybyggt kommunikationssystem leder smidigt från Vårdbyggnaden in till Sahlgrenskas operationssalar, laborationslokaler, röntgen och anestesi.
Inflyttningen i huset har redan börjat. Transplantationscentrum kommer att vara på plats i denna vecka och följs av Njurmedicinskt centrum och dialysverksamheten. Efter det att strokeenheten tagit sina lokaler i besittning i mitten av juni är Vårdbyggnaden fullbordad.

 



Kontaktperson: Reino Moberg, projektledare, tel. 031-342 84 44
Göran Ekstedt, kommunikationschef, tel. 031-343 27 50


Läs meddelandet som PDF