Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
2009-06-30 10:42


Pressmeddelande från Sahlgrenska I.C. och Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Nytt avtal banar väg för islänningar att få transplantationer på Sahlgrenska


Nu öppnas en möjlighet för isländska medborgare att genomgå organtransplantationer vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, SU, i Göteborg. Därmed befäster sjukhuset sin ledande position i Norden på detta område.

Möjligheten öppnar sig då Sahlgrenska International Care AB, Sahlgrenska I.C. och Sjúkratryggingar Íslands har gjort en ömsesidig avsiktsförklaring, som innebär att isländska patienter med organsvikt kan erbjudas operation vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Avsikten är att samarbetet startar från och med årsskiftet 2009/2010 och sträcker sig fram till 31 december 2013.

Transplantationsverksamheten vid SU är internationellt välrenommerad. Under 2008 genomfördes totalt över 300 transplantationer och verksamheten växer.

- Vi ser det som ett erkännande av SUs transplantationsverksamhet och mycket glädjande att få erbjuda invånarna på Island denna möjlighet, säger Marika Qvist, VD för Sahlgrenska I.C.

På Island utförs idag endast ett begränsat antal njurtransplantationer med levande givare, varför man är beroende av samarbete med ett större centrum för övriga organtransplantationer.

- För oss är överenskommelsen en stor framgång och ett bevis för att vi står oss bra i konkurrensen, inte bara i Sverige utan även i Norden, säger professor Michael Olausson, verksamhetschef vid Sahlgrenska Universitetssjukhusets Transplantationsenhet.
- Det kan också ha spelat in att vi i dagarna har flyttat in i nya och mer ändamålsenliga lokaler, vilket visar att Västra Götalandsregionen och SU satsar mycket på att utveckla transplantationssjukvården, tillägger han.

 

Sahlgrenska I.C.                   Sahlgrenska Universitetssjukhuset

 


Sahlgrenska I.C. är ett bolag helägt av Västra Götalandsregionen som har till uppgift att aktivt verka för att exportera västsvensk vårdkvalitet på en internationell marknad.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset, SU, är ett av de största sjukhusen i Europa. På SU finns kompetens att utföra många av de mest avancerade behandlingar och ingrepp som dagens medicinska utveckling tillåter.

Sjúkratryggingar Íslands är den myndighet som administrerar viktiga delar av det isländska sjukförsäkringssystemet.
 

 



Kontaktperson: Marika Qvist, VD för Sahlgrenska International Care AB, tel 0703-70 51 31
Michael Olausson, chef för SUs Transplantationsenhet, tel.: 0703 – 34 31 31


Läs meddelandet som PDF