Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
2008-06-19 09:20


Förslag inför sommaren:

Östras akutintag öppet mellan klockan 10-21


Inför varje sommar behövs semestervikarier under ordinarie personals semesterledigheter. Sahlgrenska Universitetssjukhuset, SU, stängde för flera år sedan en akutmottagning såväl dag- som nattetid för att klara bemanningen sommartid. Sjukhuset har också erfarenhet av att stänga akutintag under del av dygn.
Inför stundande semestrar finns nu ett förslag om att stänga Östras akutintag nattetid mellan 30 juni och 24 augusti.

 
Bakgrunden är att antalet vikarier under sommaren, inklusive bemanningsföretag, inte fullt ut räcker till för att klara akutmottagningsverksamheten vid SU:s tre akutmottagningar för vuxna.
 
För att ha en fortsatt god patientsäkerhet, samtidigt som personalen får en välbehövlig semester, finns därför förslag om att akutmottagningen för vuxna på Östra ska vara öppen mellan klockan 10-21 alla dagar i veckan från 30 juni till och med 24 augusti och stängt nattetid. Förslaget kommer att diskuteras med personalorganisationerna och nästa vecka får styrelsen för Sahlgrenska universitetssjukhuset information om förslaget.
 
I korthet innebär förslaget att akutsökande patienter nattetid, med misstänkt kirurgisk åkomma, ska söka till akutmottagningen Sahlgrenska sjukhuset. Patienter med misstänkt medicinsk åkomma fördelas mellan Mölndals respektive Sahlgrenska. Patienter med ortopediska åkommor fortsätter, enligt förslaget, att vända sig till Mölndals sjukhus precis som vanligt.
 
Totalt rör det sig om cirka 20 patienter som varje natt brukar komma till Östras akutintag. Cirka hälften av dem brukar komma dit med ambulans. Ambulanssjukvården kommer att köra dessa patienter direkt till de nattöppna akutmottagningarna och vårdplats kommer självfallet att erbjudas de patienter som är akut behov av det. Under den tid akutmottagningen på Östra har nattstängt förstärks akutmottagningarna på Sahlgrenska och Mölndal.
Vidare kommer det att finnas lite personal på plats på Östras akut nattetid för eventuella akuta situationer. De som av medicinska skäl inte kan flyttas till andra akutintag kommer tas omhand av sjuksköterska samt undersköterska som finns tillgängliga på akuten under icke öppen tid. Jourhavande läkare för vårdavdelningarna kommer att bedöma och behandla dessa patienter.
 
Akutmottagningen på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukvård och psykiatriakuten på Östra berörs inte. Förslaget rör enbart akutmottagningarna för vuxna inom kroppssjukvården.
 

 



Kontaktperson: Ann-Christine Andersson, 0736 60 17 35


Läs meddelandet som PDF