Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin
2011-05-27 08:00


Övervikt mer skadligt för levern än alkohol hos medelålders män


Övervikt innebär en klart ökad risk för utveckling av levercirros, skrumplever, hos män, visar en ny studie.
– I takt med det ökande problemet med övervikt i Sverige kan man därförbefara att allt fler kommer att insjukna i levercirros, säger Jerzy Kaczynski, läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och docent vid Sahlgrenska akademin.

En forskargrupp på Östra sjukhuset i Göteborg har studerat sambandet mellan övervikt och risken att utveckla levercirros, skrumplever, hos medelålders män. Undersökningen innefattade från början 855 män, alla 50 år gamla, som har följts under 40 år.

Ingen av männen var leversjuk vid studiens början men under den långa uppföljningstiden fick nära två procent diagnos levercirros. Alla män som drabbades av levercirros var vid studiens början överviktiga med genomsnitts-BMI 28 (övervikt räknas som BMI över 25). Genomsnitts-BMI för män som inte drabbades av levercirros under studietiden var under 25. Vid statistisk bearbetning visade sig att både BMI och förhöjda blodfetter, så kallade triglycerider, var riskfaktorer för utveckling av levercirros. Det sambandet kunde dock inte visas statistiskt för alkohol. Förklaringen skulle bland annat kunna vara att vissa män med alkoholproblem kan ha tackat nej till att delta i studien.   

Resultaten av studien visar att både övervikt och förhöjda blodfetter, vilka i sig är vanliga vid övervikt, innebär en klart ökad risk för utveckling av levercirros hos män. I takt med det allt mer uppmärksammade och ökande problemet med övervikt i Sverige kan man därför på goda grunder befara att allt fler kommer att insjukna i levercirros.

– En lever som blivit sjuk och försvagad lever till följd av övervikt "tål" mindre belastning. Därför kan man spekulera i att överviktiga individer med alkoholöverkonsumtion utvecklar snabbare levercirros än normalviktiga. Detta har vi inga bevis för i vår studie men man kan spekulera i det på goda grunder, säger Jerzy Kaczynski .

Studien publiceras i Scandinavian Journal of Gastroenterology (titeln: Overweight and hypertriglyceridemia are risk factors for liver cirrhosis in middle-aged Swedish men). Författare: Docent Jerzy Kaczynski, läkare Andreas Schult, docent Henry Eriksson och professor Sven Wallerstedt, samtliga verksamma vid, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Medicin Östra, Göteborg samt forskare vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
 

 



Kontaktperson: Jerzy Kaczynski, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Medicin Östra, tel. 031-343 55 93
Andreas Schult, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Medicin Östra, tel. 031- 342 66 25


Läs meddelandet som PDF