Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
2010-05-04 08:00


Patienter och närstående hjälper till att förhindra smitta


Den 5 maj uppmärksammas vikten av rena händer inom sjukvården över hela världen. På Sahlgrenska Universitetssjukhuset riktar man in sig på att få patienter och närstående med i kampen mot bakterierna.

Smitta som sprids på sjukhus orsakar lidande för patienterna och kostar sjukvården mycket pengar. Sahlgrenska Universitetssjukhuset har de senaste åren arbetat målmedvetet för att förebygga smittspridning och begränsa vårdrelaterade infektioner. Det sker bland annat genom att personalen i vårdarbetet följer klädregler och hygienrutiner.

Genom att tvätta händerna ofta och använda handsprit kan även patienter, närstående och besökare på sjukhuset hjälpa till i hygienarbetet.
Det betonas särskilt den 5 maj – Rena händer-dagen – en internationell manifestation som instiftades förra året av Världshälsoorganisationen, WHO.

– Arbetet med hygienfrågor är dock inte något vi avhandlar en dag på året. Det är ett långsiktigt arbete som behöver uppmärksamhet varje dag, betonar Ing-Marie Bergbrant, kvalitetsdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. 

Den 5 maj kommer besökare på sjukhuset, patienter och närstående, att få en påminnelse om vikten av en god handhygien med en information om hur man effektivt kan rengöra händerna.

Tvätta händerna ofta

Det handlar om att tvätta händerna ofta, med tvål och vatten, särskilt efter toalettbesök och före måltider.
–  Genom att torka med pappershanddukar och sedan gnida in händerna med handsprit har man gjort vad man kunnat för att förhindra att bakterier sprids via handkontakt, säger Christina Åhrén, hygienläkare,Vårdhygien, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Hon påminner också om att du som närstående om möjligt undviker att besöka sjukhuset när du själv är sjuk.

Foldrar och affischer med detta budskap kommer att finnas på avdelningar och mottagningar inom hela Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Se även http://www.sahlgrenska.se/su/vardhygien


Fakta Clean Hands Day
Sverige del av globalt arbete mot vårdrelaterade infektioner
Clean hands day, Rena händer-dagen, har initierats av World Alliance of Patient Safety, den organisation inom Världshälsoorganisationen, WHO, som driver arbetet mot vårdrelaterade infektioner. 
Mellan 8000 och 10000 sjukhus runtom i världen har registrerat sig i det nätverk som bildats, WHO Cleans Hands Net, och i ett 40-tal länder planeras aktiviteter den 5 maj.
Sverige anslöt sig till nätverket för ett år sedan och har därmed förbundit sig  att uppmärksamma problemet med vårdrelaterade infektioner, sprida information på nationell och regional nivå om vikten av handhygien, förbättra rutiner inom hälso- och sjukvården och uppmuntra forskning i ämnet.

Läs mer http://www.who.int/gpsc/national_campaigns/cleanhandsnet_news-no1.pdf


 

 



Kontaktperson: Kvalitetsdirektör Kvalitetsdirektör Ing-Marie Bergbrant, mobil 073 625 45 44


Läs meddelandet som PDF