Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
2009-03-05 16:00


Prisade kvalitetsprojekt vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset


Rehabiliteringsmedicin fick Sahlgrenska Universitetssjukhusets kvalitetspris 2009

För femte året i rad har Sahlgrenska Universitetssjukhuset idag delat ut ett kvalitetspris som final på Kvalitetsveckan.

Priset har gått till Vi har vänt på alla stenar, ett projekt genomfört på rehabiliteringsmedicin på Högsbo sjukhus.

Rehabiliteringsmedicin är inriktat på sjukdomar och skador i nervsystemet. Det prisade projektet har systematiskt kartlagt och kvalitetssäkrat hela verksamheten. I arbetet har så många som fyra av fem medarbetare engagerats i olika arbetsgrupper. Hela projektet har genomförts utifrån patientens perspektiv och har präglats av en nära koppling mellan verksamhet och forskning så att de senaste rönen kommit patienterna till godo. Patientenkäter åren 2007 och 2008 visar också på att patienterna blivit nöjdare med informationen och känner större delaktighet.

Rehabiliteringsmedicin fick förra året högsta betyg och internationell treårig certifiering av organisationen CARF, Commission on Ackreditation for Rehabilitation Facilities. Endast ett fåtal kliniker i Sverige är CARF-certifierade.
Utmärkelserna blir ett avstamp för ytterligare förbättringsarbete på rehabiliteringsmedicin, menar medarbetarna.

– Det är viktigt att fira framgångar men man får inte bli nöjd och växa fast, säger professor Michael Nilsson, verksamhetschef.

För mer information kontakta

Michael Nilsson, verksamhetschef Rehabiliteringsmedicin, 031-342 28 15, 073 382 16 17
Annika Enghamre, koordinator, tel. 342 29 55, 073 660 14 23

Samarbete mellan sjukhuset och primärvården blev bästa förbättringsidé

En nyhet för årets Kvalitetsvecka är utdelandet av pris för bästa förbättringsidé. Priset kammades hem av Medicin/Geriatriks projekt Närsjukvård i samverkan, PRIMUS – Primärvård ut från sjukhus.

Ur juryns motivering: ”Verksamheten har genom ett nytt angreppssätt systematiskt identifierat behovet av primärvårdsinsatser när en patient kommer till sjukhuset för frekventa återinläggningar under en kort tidsperiod.  Detta samarbetsprojekt mellan Sahlgrenska Universitetssjukhuset och primärvården innebär en obruten vårdkedja med tydlig patientnytta, minskat behov av vårddagar på sjukhus och har en klar spridningspotential.”

För mer information kontakta

Kerstin Dudas, utvecklingsledare Medicin Östra, tel. 031-343 53 87


Mer information finns på Kvalitetsveckans webbplats:
www.sahlgrenska.se/kvalitetsveckan



Kontaktperson: Kvalitetsdirektör Ing-Marie Bergbrant 073 625 45 44
Ordförande för styrgruppen för Kvalitetsveckan 2009 Boel Mörck 070 356 58 13


Läs meddelandet som PDF