Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
2011-09-06 14:10


Projekt Åldersstigen vinnare av nyinstiftat ambulanspris


Projektet Åldersstigen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset har vunnit Det Svenska Prehospitala priset 2011. Genom Åldersstigen kommer äldre patienter fem timmar snabbare till en sjukhussäng än om de tagits in via akuten.

Det Svenska Prehospitala priset 2011 delas ut för första gången i år. Bakom priset står Bakom priset står Falck Ambulans, FLISA, Vårdförbundet, Kommunal och Dagens Medicin. Syftet är att lyfta fram den sjukvård som sker prehospitalt, alltså av ambulanspersonal på platsen där patienten hämtas och under färden till sjukhuset. 

Det prisbelönta projektet Åldersstigen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset är ett samarbete mellan Geriatrik Sahlgrenska och Ambulans och Prehospital akutsjukvård. Åldersstigen delar priset med Stockholmsgeriatriken, i samarbete med AISAB.

Projektet i Göteborg har pågått sedan våren 2010.

- Äldre sjuka patienter, över 80 år gamla, kommer direkt från ambulansen till en säng på en vårdavdelning.  De slipper en lång och ofta tärande väntan på en brits på akuten och att flytta mellan olika vårdavdelningar, säger Eva Sixt, processansvarig för Vård av sköra äldre på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Rent praktiskt går det till så att sjuksköterskan i ambulansen bedömer om patienten är lämplig att läggas in direkt på geriatriken, enligt den modell för medicinsk bedömning som används inom akutsjukvården. Genom ett telefonsamtal är det sedan bakjouren inom geriatriken som tar beslut om intagning.

- Det är alltså ett samarbete som sker inom ett robust och etablerat system och innebär inga risker för patienten, säger Eva Sixt.

Snabbare läkarbedömning

Runt 200 patienter har till dags dato lagts in direkt på vårdavdelning. Efter ett år och 120 patienter gjordes en utvärdering. De vanligaste sjukdomarna var nedsatt allmäntillstånd, fall i hemmet och andfåddhet samt yrsel och förvirring. Utvärderingen visade att patienterna genom direktintaget blir bedömda av läkare i genomsnitt en och en halv timme tidigare än de patienter som kommit via akuten. Totalt hade dessa patienter vunnit fem timmar från hemmet till sängen på vårdavdelningen medan ambulanstransporten endast blivit tio minuter längre.

- Direktinläggningen upplevs kolossalt positivt för alla inblandade – för patienter och närstående men även personalen, både i ambulansen och på geriatrikavdelningen..

I mars 2011 fick Åldersstigen Sahlgrenska Universitetssjukhusets kvalitetspris. Att Åldersstigen nu får Det Svenska Prehospitala priset ser Eva Sixt som en stor ära.

- Särskilt som projektet bedrivs som ett samarbete mellan två länkar av vårdkedjan som har olika kultur och arbetssätt. I Åldersstigen förbättras vården av de äldre patienterna samtidigt som vi utnyttjar de gemensamma resurserna mer effektivt, säger Eva Sixt. 

Prisutdelningen skedde på tisdagen på den årliga konferensen för FLISA (Föreningen för Ledningsansvariga Inom Svensk Ambulanssjukvård) i Gävle. I juryn sitter representanter för Vårdförbundet, Kommunal, Stockholms läns landsting, Prehospitalt Centrum i Skåne och Stockholm, Dagens Medicin och Falck Ambulans.

Motiveringen till årets vinnare lyder ”Pristagarna har på ett aktivt och förtjänstfullt sätt introducerat och påbörjat vetenskaplig utvärdering av en geriatrisk vårdkedja, där den äldre patienten erhåller ett snabbare och säkrare omhändertagande genom samverkan mellan ambulanssjukvård och geriatrik.”

 

 



Kontaktperson: Eva Sixt, processansvarig Vård av sköra äldre, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, tel. 031-342 65 60


Läs meddelandet som PDF