Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
2010-02-11 12:01


Korrigerat pressmeddelande

Rekordår för transplantationer på Sahlgrenska Universitetssjukhuset


Sahlgrenska Universitetssjukhuset genomförde förra året mer än hälften av de hjärt-, lung- och levertransplantationer som ägde rum i Sverige.

2009 blev ett rekordår för Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Det var ett år som det gjordes fler transplantationer än någonsin.

Thoraxtransplantationer, det vill säga transplantationer av hjärta och lunga, ökade med 17 procent från året innan. Professor och verksamhetschef Michael Olausson kommenterar ökningen av transplantationer som fantastisk och stimulerande.

– Det skapar en vilja och en nybyggaranda, samtidigt är vi medvetna om att det finns mycket kvar att göra.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har, sedan förra hösten, haft Rikssjukvårdsnämndens förtroende att nationellt svara för lever- och lungtransplantationer. I framtiden hoppas sjukhuset även att få samma uppdrag vad gäller hjärttransplantationer.

Michael Olausson är en förespråkare för att all transplantationskirurgi hamnar under samma tak.

– Det skulle göra Sahlgrenska Universitetssjukhuset till ett av de fem mest konkurrenskraftiga sjukhusen i världen, säger han.

De goda transplantationsresultaten har uppnåtts trots att antalet organdonatorer minskade under förra året, både nationellt och i Sahlgrenska Universitetssjukhusets upptagningsområde.

Fakta
Det är Rikssjukvårdsnämnden på Socialstyrelsen som beslutar om tillstånd att bedriva rikssjukvård. Beslut om var rikssjukvård för hjärttransplantationer hamnar förväntas tas i februari 2010. 

Statistik
Antal transplantationer på
Sahlgrenska Universitetssjukhuset jämfört med det totala antalet transplantationer i Sverige 2009
 
Hjärta 32 av 55
Lunga 36 av 50
Lever 89 av 146
Njure 148 av 392    
Hornhinnor 95
 
   

 



Kontaktperson: Michael Olausson, professor och verksamhetschef, tel. 031-342 80 82, michael.olausson@surgery.gu.se


Läs meddelandet som PDF