Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
2010-05-26 12:00


Sahlgrenska Universitetssjukhuset först i världen med ny hjärtlungmaskin


Patienter i behov av högspecialiserad hjärt-lungkirurgi kan i framtiden lättare få vård oavsett var de befinner sig i landet. Den hjärtlungmaskin i mindre format som nu ska testas på Sahlgrenska Universitetssjukhuset gör det möjligt att på ett säkert sätt förflytta patienter mellan olika sjukhus.

Thoraxkirurgiska kliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, ska tillsammans med tre andra centra i Tyskland prova och utvärdera en helt ny unik hjärtlungmaskin. Maskinen, med namnet Cardiohelp, utvecklad av företaget Maguet i södra Tyskland,  är en liten bärbar maskin, initialt utvecklad för att underlätta transporter av svårt hjärt- eller lungsjuka patienter från ett sjukhus till ett annat.

– Med hjälp av maskinen skulle vi på ett säkert sätt kunna garantera transporten av en hjärtsjuk person, som snabbt behöver högspecialiserad vård eller transplantation, säger Ulf Kjellman, överläkare vid Thoraxkirurgiska kliniken/Transplantationscentrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Det kan röra sig om patienter som insjuknat i dödlig hjärtsvikt efter hjärtinfarkt, hjärtmuskelinflammation eller annan hjärtåkomma och som kanske behöver flyttas för kirurgisk behandling eller transplantation. Även patienter med svår lungsvikt efter lunginflammation, influensa etcetera kan vara aktuella.

Liksom vid behandling med så kallade ECMO-maskiner ansluts patienternas cirkulationssystem till maskinen via slangar och blodcirkulationen tas då över av maskinen. Denna behandling är för dessa patienter helt livräddande. Det nya med den nu aktuella maskinen är att den är så liten att den kan användas vid transporter av patienter. Förflyttning mellan sjukhus kan med maskinen göras lättare och säkrare. Maskinen kan även användas som en fullvärdig ECMO-/hjärtlungmaskin på en intensivvårds- eller operationsavdelning.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har tack vare sin tidigare stora erfarenhet av hjärtpumpar,  ECMO och andra cirkulationsunderstöd utsetts att vara referenssjukhus . Som först ut i världen har sjukhuset tillsammans med tre andra centra i Tyskland, erhållit maskinen för utvärdering



Kontaktperson: Ulf Kjellman, överläkare, Thoraxkirurgiska kliniken /Transplantationscentrum, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, tel 342 78 73, mobil 0706-194953, e-post: ulf.w.kjellman@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF