Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
2010-05-10 11:00


Sahlgrenska Universitetssjukhuset satsar mer på klinisk forskning


Den 10 maj invigs ett nytt forskningscentrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Sjukhuset startar en satsning på tidiga kliniska studier inom enheten Centrum för klinisk prövning, CTC, (Clinical Trial Center). Med hjälp av CTC kan Sahlgrenska Universitetssjukhuset driva på den kliniska forskningen och bidra till den regionala utvecklingen inom klinisk forskning och Life Science-industrin.
 
AstraZeneca bidrar till satsningen genom att företaget lämnar över sina lokaler på Sahlgrenska sjukhuset och laboratorieutrustning till sjukhuset eftersom de förra året beslutade att kontraktera ut den forskningsverksamhet som tidigare bedrivits i lokalerna. Detta öppnar möjligheten för Sahlgrenska Universitetssjukhuset att ta vid och etablera en större enhet för ”tidiga experimentella studier”. Lokalerna är fördelade på två våningsplan och finns fysiskt på Gröna stråket 12.

I Sverige finns en lång tradition att utföra kliniska studier och det finns en gedigen kunskap inom området i landet. Västra Götalandsregionen har under lång tid varit en region där det utförts ett stort antal kliniska studier. Som framhålls i flera nationella utredningar av den svenska kliniska forskningen finns också ett stort intresse bland forskningsföretag att genomföra tidiga studier i Sverige.

Under de senaste åren har det successivt skett en utveckling inom den kliniska behandlingsforskningen i en riktning där det har blivit allt viktigare att kunna utföra tidiga kliniska studier av läkemedel och andra medicinska behandlingar på patienter för att kunna säkerställa en klinisk effekt.

Detta har ökat efterfrågan på enheter som har ett nära samarbete med sjukvården och god tillgång till patienter. I Västra Götalandsregionen finns i dag ingen utbyggd verksamhet för genomförande av kliniska studier i tidig utvecklingsfas och den möjlighet som nu öppnas är därför ett välkommet tillskott.


CTC på Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Sedan 2005 har ett arbete pågått med att bygga upp ett Centrum för klinisk prövning, CTC, vid Sahlgrenska sjukhuset. Syftet har varit att skapa en plattform som möjliggör en bred användning vid både interna och externa studier och att erbjuda resurserna inom ett antal olika terapiområden.

CTC hyr ut personal, lokaler och erbjuder resurser för monitorering. Idag utförs samtidigt mer än 20 olika kliniska studier vid enheten. Inom CTC finns i nuläget viss möjlighet att utföra enklare tidiga studier på ett mindre antal inneliggande patienter.

Att inrätta en enhet inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset som bemannas av forskningspersonal skapar en möjlighet att ha ett tydligt samarbete med sjukvården och rekrytering av patienter till studier.  Det är också till hjälp för kliniska forskare som kan genomföra tidiga studier i nära anslutning till kliniken och möjlighet för personal som arbetar inom sjukhuset att bredda sin kompetens.

Näringslivet efterfrågar denna resurs
CTC ska erbjuda flexibla samarbetsformer så att en bred användning av enheten kan ske.
För att utreda intresset bland potentiella användare har en första muntlig intresseförfrågan gjorts och feedbacken var genomgående positiv till modellen:

Flera företag betonar att funktionen är viktig för att nordiska företag ska kunna agera framgångsrikt i den globala konkurrensen.

Man framhåller även att inrättandet av en enhet för experimentell klinisk forskning ligger väl i linje med de övriga satsningar som görs inom Västra Götalandsregionen för den kliniska forskningen.

Det finns ett stort behov av att kunna utföra tidiga Proof-of-concept studier direkt på patienter och att det då är optimalt med en enhet som är fullt integrerad med ett universitetssjukhus.

Baserat på en tänkt kostnadsmodell med beaktande av personalkostnader, hyra och overheadkostnader bör det vara rimligt att verksamheten kan balanseras vid genomförande av ca 10-15 projekt per år. Utrymmet bör dock kunna erbjuda möjligheter att utföra upp till det dubbla antalet projekt.

Det förefaller rimligt att etableringen av enheten sker successivt och att det kommer att ta cirka två-tre år innan verksamheten är fullt etablerad.

 

 

 



Kontaktperson: Kaj Stenlöf, chef för CTC vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, telefon 0708 – 760130,
Göran Ekstedt, kommunikationschef, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, 031–343 27 50, Ann-Leena Mikiver, presschef, AstraZeneca 08-553 260 20, 070-742 88 36


Läs meddelandet som PDF