Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
2009-05-04 07:00


Sahlgrenska Universitetssjukhuset satsar på Rena händer


Den 5 maj är det Clean Hands Day, Rena händer-dagen, initierad av Världshälsoorganisationen, WHO. Dagen fokuserar på vikten av god handhygien inom hälso- och sjukvården. På Sahlgrenska Universitetssjukhuset startar denna dag en satsning att även få med patienterna i hygienarbetet.

– Arbetet med hygienfrågor är dock inte något vi avhandlar en dag på året. Det är ett långsiktigt arbete som behöver uppmärksamhet varje dag, säger kvalitetsdirektör Ing-Marie Bergbrant

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har de senaste åren arbetat målmedvetet för minska smittspridning och stoppa vårdrelaterade infektioner. Det har bland annat skett genom kampanjer som Rätt klädd på jobbet, som aktualiserade de klädregler som gäller för personalen på sjukhuset, och Klockrent, som uppmanade personalen att ta av armbandsur och ringar – allt för att möjliggöra rengöring och desinfektion av händerna.

Nästa steg är att låta patienter och besökare bli delaktiga i det viktiga hygienarbetet. Lagom till Rena händer-dagen har alla avdelningar och mottagningar fått en folder, Rena händer spelar roll, att dela ut till patienter och besökare.  I foldern uppmuntras patienter och deras besökare att tvätta och sprita händerna, särskilt före måltid och efter toalettbesök. Här finns även andra råd som bidrar till att minska risken för smittspridning mellan patienter.

Den 5 maj på morgonen kommer läkare och andra medarbetare på sjukhuset att informera, dela ut foldrar och en tipstävling till personal och övriga besökare vid huvudentréerna på Sahlgrenska sjukhuset, Mölndals sjukhus och Östra sjukhuset. Vid lunchtid flyttas aktiviteten, som är ett samarbete mellan Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sveriges Läkarförbundet, till personalmatsalarna på de tre sjukhusen.

Media välkomnas att besöka något av sjukhusen denna dag klockan 6.30-7.30 eller vid lunchtid 11.30-13.15

Läs mer www.infektionshygien.se

 

Sverige del av globalt arbete mot vårdrelaterade infektioner
Clean hands day uppmärksammas av runt 4000 sjukhus i 109 länder över hela världen. Dagen har initierats av World Alliance of Patient Safety, den organisation inom Världshälsoorganisationen, WHO, som driver arbetet mot vårdrelaterade infektioner. 
Som 119:e land anslöt sig Sverige nyligen till organisationens globala utmaning för bättre patientsäkerhet - Clean Care is Safer Care.  Den 21 april i år signerade socialminister Göran Hägglund dokumentet där Sverige bland annat förbinder sig att uppmärksamma problemet med vårdrelaterade infektioner, sprida information på nationell och regional nivå om vikten av handhygien, förbättra rutiner inom hälso- och sjukvården och uppmuntra forskning i ämnet.
Läs mer http://www.who.int/gpsc/5may/country_events/en/index.html

 



Kontaktperson: Kvalitetsdirektör Ing-Marie Bergbrant, mobil 073 625 45 44


Läs meddelandet som PDF