Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
2009-06-11 16:00


Supermodern datortomograf underlättar röntgenundersökningar av barn


- En betydelsefull investering för Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Västra Götalandsregionen, kommenterar områdeschef Jimmy Kero den nya datortomograf som nu installerats på Barnröntgen vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

Som första barnsjukhus i världen har Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset installerat en ny typ av datortomograf, som hittills tagits i bruk på sju platser i Europa.

Fredag 12 juni kl 13 invigs den nya datortomografen på Barnröntgen vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Utrustningen är supermodern och den största fördelen med apparaten är att stråldoserna kan sänkas avsevärt jämfört med tidigare. Samtidigt blir kvalitén minst lika bra som på maskiner som ger mer strålning. 

- Detta är en stor vinst för alla de barn och ungdomar som undersöks eftersom målet är att ha så låg exponering som är möjligt vid barnundersökningar, säger Eira Stokland, verksamhetschef för Röntgen och Fysiologi vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

 



Kontaktperson: Verksamhetschef Eira Stokland, Barnröntgen, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, tel 031-343 4644, mobil 0736-889520


Läs meddelandet som PDF