Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
2009-05-05 13:15


Sveriges bästa mag- och tarmexperter samlas i Göteborg


Under Gastrodagarna, den 5-8 maj samlas ca 600 av Sveriges mest framstående mag- och tarmexperter på Eriksberg i Göteborg. Sammankomsten är Sveriges största vetenskapliga möte för mag- och tarmläkare.
– Forskning kring mag-tarmsjukdomar har varit framgångsrik och hjälpt oss att förstå och behandla sjukdomar på ett bättre sätt och i något fall har vi även funnit bot. Det återstår dock mycket att lära, säger Magnus Simrén, docent och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

På mötet kan medicinare, kirurger och vårdpersonal träffas för att ta del av och diskutera de senaste forskningsresultaten och den senaste utvecklingen inom området. Programmet under de fyra dagarna berör olika aspekter på matsmältningsorganens sjukdomar och spänner från grundvetenskapliga rön på cellnivå till patientnära nationella kliniska riktlinjer och omvårdnadsaspekter. Under mötet kommer flera nya rön från svenska forskargrupper angående behandling, utredning och orsaker till folksjukdomar såsom ulcerös colit, Crohns sjukdom, irritable bowel syndrome (IBS) och glutenintolerans (celiaki) att presenteras, liksom nya resultat rörande patienter med akuta och kroniska leversjukdomar. Vidare presenteras innovationer inom olika nya tekniker för undersökning av mag-tarm-kanalen.

På onsdagen den 6 maj delas stipendier ur den nyinstiftade Mag-Tarmfonden ut för första gången. Mag-tarmproblem är mycket vanliga och besvär från matsmältningsorganen ger ofta upphov till ett stort lidande och betydande påverkan på det dagliga livet. Man brukar räkna med att ca 30 procent av den vuxna befolkningen har mag-tarmsjukdom. De flesta som insjuknar i kroniska sjukdomar i mag-tarmkanalen gör det i unga år när det är tid för familjebildning, utbildning och karriär på arbetet.

Forskning kring matsmältningsorganens sjukdomar har i Sverige haft relativt sett små medel i förhållande till områdets sjukdomspanorama och betydelse för folkhälsan. Genom Mag-Tarmfonden hoppas vi kunna bidra med välbehövliga forskningsresurser som kan leda till viktig kunskap kring mag-tarmkanalens sjukdomar och hjälp till dem som drabbats.

Mötet arrangeras på kongresscentret Eriksbergshallen av Svensk Gastroenterologisk Förening (SGF) i samarbete med Svensk Förening för Endoskopi och Gastroenterologi Personal (SEGP). Den lokala organisationskommittén består av personal från medicin- och kirurgklinikerna vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset under ledning av Docent Magnus Simrén.



Kontaktperson: Magnus Simrén, ordförande lokal org.kommitté, tel: 0704-62 36 21
Henrik Hjortswang, ordförande SGF, tel: 0703-75 52 34


Läs meddelandet som PDF