Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
2011-10-11 08:00


Internationella reumatikerdagen 2011

Svullna leder bedöms under öppet hus


Den 12 oktober är det internationella reumatikerdagen. Ett nytt grepp på reumatologmottagningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset är att denna dag inbjuda personer som fått svullna leder och är oroliga för sin hälsa till ett kort screeningbesök.

Mellan klockan 7.30 och 9.30 den 12 oktober kan personer anmäla sig som fått en eller flera svullna leder under de tolv senaste månaderna men som inte sökt vård för besvären eller fått en diagnos.

Internationella Reumatikerdagen, World Arthritis Day, är en dag då olika aspekter av reumatisk sjukdom uppmärksammas. Ett mål är att öka den allmänna kunskapen om reumatiska sjukdomar i samhället.

-  Vi vill uppmärksamma vikten av tidig diagnos för ledsjukdomen reumatoid artrit, även kallad ledgångsreumatism, den 12:e oktober. Detta gör vi genom att ha öppet hus för personer som under det sista året fått en eller flera kvarstående svullna leder och ännu inte vet orsaken till sina besvär, säger Boel Mörck, verksamhetschef.

Kvarstår misstanken om reumatisk sjukdom efter snabbedömningen får man ett längre besök vid ett senare tillfälle.

– Vi kommer att kunna bedöma många personer denna dag, men om intresset är mycket stort kan tiderna ta slut och vi kommer då hänvisa till att man bokar tid för första bedömning inom primärvården, säger Boel Mörck.

Media är välkommen att delta under morgonen den 12 oktober.
Plats: Reumatologmottagningen Sahlgrenska sjukhuset
Besöksadress: Gröna stråket 12, entréplan.

Fakta:
Sedan starten 1996 infaller den Internationella Reumatikerdagen årligen den 12:e oktober. Det finns en officiell hemsida ”The World Arthritis Day website” som drivs och handhas av den europeiska organisationen the European League Against Rheumatism (EULAR). Länk: http://www.worldarthritisday.org/.

I Sverige har cirka 90 000 personer reumatoid artrit, ledgångsreumatism, den vanligaste av de cirka 200 reumatiska sjukdomarna.  



Kontaktperson: Boel Mörck, verksamhetschef, reumatologi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, tel. 031-342 40 60, mobiltel. 0703-565813
Alf Eskilson, vårdenhetschef, öppenvårdsmottagningen, reumatologi, Sahlgrenska sjukhuset, tel 031-342 93 92


Läs meddelandet som PDF