Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
2009-03-11 13:10


Vinterkräksjukan har drabbat Sahlgrenska Universitetssjukhuset – personer med symtom bör om möjligt stanna hemma


Sahlgrenska Universitetssjukhuset har drabbats hårt av den så kallade vinterkräksjukan, calici. Både personal och patienter har blivit smittade. 
– För att minska smittspridningen bör personer som drabbats av calici och i övrigt är friska inte söka vård på sjukhuset. Om man har andra sjukdomar som inte är akuta bör man i möjligaste mån försöka undvika att söka vård på akutmottagningarna just nu, säger chefläkare Christina Raner.
Vinterkräksjukan är en smittsam mag- och tarminfektion, orsakad av calicivirus. Smittan förekommer just nu i hela samhället. En sjuk person kan på kort tid smitta flera i sin omgivning. Personer som blivit smittade blir hastigt sjuka, känner illamående, har kräkningar och/eller diarré samt ibland feber. Magsjuka orsakad av calicivirus brukar går över inom två dygn.
Utbrott av vinterkräksjuka är ingen ny företeelse. Calici har sedan flera veckor tillbaka funnits på Östra sjukhuset och Mölndals sjukhus, men inte lika uttalat på Sahlgrenska sjukhuset. Nu är smittan spridd även där.
Årets calici är en ovanligt aggressiv variant. 
– Inte sedan 2003 har vi haft ett så besvärligt utbrott. Eftersom både patienter och personal har insjuknat har vi tvingats stoppa intagningen av patienter på flera medicinavdelningar, säger Christina Raner.
Stanna hemma och träffa så få människor som möjligt under tiden du har symtom och ytterligare två dygn efter det att symtomen upphört, är hennes råd.


Se även  www.sahlgrenska.se samt www.infektionshygien.se

 


 



Kontaktperson: Christina Raner, chefläkare Sahlgrenska Universitetssjukhuset, tel. 031-342 00 00


Läs meddelandet som PDF