Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
2010-06-02 10:30


Västra Götalandsregionens Miljömedicinska Centrum

Ny Miljöhälsorapport – Hälsorisker i Västra Götaland och norra Halland kartlagda


Andelen människor som besväras av trafikbuller är idag densamma som för tio år sen. Antalet hudcancerfall ökar. Luftföroreningarna har sannolikt inte minskat. Däremot visar miljöhälsorapporten, Miljö & Hälsa i Västra Götaland, som Västra Götalandsregionens miljömedicinska centrum (VMC) publicerade på onsdagen, att radonhalterna i bostäder samt andelen av befolkningen i Västra Götaland som utsätts för miljötobaksrök har minskat de senaste tio åren.

– Flera miljöfaktorer orsakar ohälsa, men det är möjligt att minska antalet miljörelaterade sjukdomsfall genom samhällsinsatser, som till exempel mot miljötobaksrök och radon. Det är dessutom viktigt att följa utvecklingen inom miljöhälsoområdet för utvärdering av insatsernas effekt på folkhälsan, säger Martin Tondel, överläkare och redaktör för miljöhälsorapporten.

Samhällsbuller vanligaste miljöhälsoproblemet

Samhällsbuller är det vanligaste miljöhälsoproblemet. En fjärdedel, hela 300 000 personer av den västsvenska befolkningen störs av buller i bostaden. Vanligast är störning från trafikbuller och många beräknas ha störd nattsömn. Exponering för buller misstänks kunna orsaka allvarlig sjukdom i hjärta och blodkärl.

UV-strålning orsakar cancer

Människor exponeras för ultraviolett strålning (UV-strålning) utomhus i solen eller i solarium. UV-strålning kan orsaka hudcancer såväl malignt melanom som skivepitelcancer. I Västra Götaland inträffar årligen 450 fall av malignt melanom och 800 fall av skivepitelcancer.

1000 personer dör årligen av luftföroreningar

Luftföroreningar kommer från trafik, uppvärmning och industrier. I Västra Götaland uppger fem procent att luftkvaliteten utanför bostaden är dålig. Luftföroreningar ökar risken för hjärt- och lungsjukdomar. I Västra Götaland beräknas 1 000 personer per år avlida till följd av luftföroreningar.

Inomhusradon orsakar 50-100 lungcancerfall per år

Radon är en radioaktiv gas som kan tränga in i bostaden från marken eller avges från väggarna ifall de är byggda av blå lättbetong. Radon kan orsaka lungcancer och risken är särskilt stor för rökare. Även ickerökare har en förhöjd risk, men samverkanseffekten är som starkast för storrökare.

Många besväras av andras tobaksrök

Personer som inte själva röker kan utsättas för andras tobaksrök (miljötobaksrök). I Västra Götaland uppskattas 45 000 personer utsättas för miljötobaksrök, främst i bostaden. Miljötobaksrök kan orsaka luftvägsbesvär, lungcancer och hjärtkärlsjukdom. Bland ickerökarna i Västra Götaland uppskattas 100 000 personer besväras av andras tobaksrök

Enkät till 5800 personer

Miljö & Hälsa i Västra Götaland, ger en lägesbeskrivning av befolkningens exponering för olika miljöfaktorer och hälsoriskerna från dessa. Rapporten baseras på en miljöhälsoenkät som skickades ut år 2007 till totalt 5 800 personer i Västra Götaland och Halland i åldersgruppen 18-80 år. Förutom resultat från enkäten bygger rapporten på undersökningar som genomförts av Västra Götalandsregionens miljömedicinska centrum.

– Miljö & Hälsa i Västra Götaland är inte bara en redovisning av befolkningens exponering för olika miljöfaktorer och miljörelate¬rad ohälsa i regionen, utan även en sammanställning av de senaste årens miljöhälsoforskning, betonar Martin Tondel.

Västra Götalandsregionens miljömedicinska centrum

Västra Götalandsregionens Miljömedicinska Centrum (VMC) är en enhet inom sektionen för Arbets- och miljömedicin (AMM) vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. VMC, som är ett kompetenscentrum för miljömedicin i Västra Götalandsregionen, ger rådgivnings- och utredningsservice till länsstyrelse och kommuner. En av uppgifterna är att kartlägga miljörelaterade hälsorisker och deras orsaker i Västra Götaland

Läs hela rapporten: Miljö & Hälsa i Västra Götaland (pdf-fil)

 

Frågor kan besvaras av: 

I första hand: Martin Tondel, överläkare, Västra Götalandregionens miljömedicinska centrum martin.tondel@amm.gu.se, tel: 031 – 786 62 94
I andra hand: Lars Barregård, överläkare, professor, Västra Götalandregionens miljömedicinska centrum lars.barregard@amm.gu.se, tel: 031–786 28 96, 0707-22 28 96



Kontaktperson: Se ovan.


Läs meddelandet som PDF