Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2008-06-09 17:00


1000:e Oxfordprotesen inopererad


Under 25 år har ortopedläkaren Ulf Svärd vid Skaraborgs Sjukhus opererat in den sk Oxford-protesen på patienter med förslitningar i knän. Idag opererades den 1000:e protesen in på en patient från Skaraborg.

Operationen genomfördes på Sjukhuset i Lidköping tillsammans med ortopedläkaren Rune Johansson. De båda läkarna är de enda ortopedläkarna inom Skaraborgs Sjukhus som opererar in Oxfordproteser.

Oxford-protesen är en enkammarprotes där halva knäleden, ofta den inre sidan, byts ut och tre nya delar sätts in. När Oxford-protesen började användas för cirka 25 år sedan låg patienten kvar på sjukhuset ca 3 veckor. Nu är patienten uppe och går redan 4-6 timmar efter operationen och rehabiliteringen blir säkrare och snabbare.

1 av 4 patienter som har förslitningsskador passar för denna typ av protes och för närvarande står ett 100-tal patienter i Skaraborg i kö för denna operation. Det finns ingen åldersgräns för patienterna och idag är medelåldern 69 år för dem som opereras.

Ulf Svärd har under hela tiden följt upp hur det har gått för de opererade patienterna. Detta har inte bara inneburit en stor trygghet för patienten, utan också att ett världsunikt faktamaterial har samlats. Detta material kommer att ligga till grund för en doktorsavhandling, preliminärt i maj nästa år.

Bilder:

Klicka här för att hämta bild på ortopedläkarna Ulf Svärd och Rune Johansson tillsammans med operationslaget och patienten Ann-Katrin Jönsson från Skövde.

Klicka här för att hämta bild från operationen.

 



Kontaktperson: Ortopedläkare Ulf Svärd, telefon 0500-43 10 00 (vx)


Läs meddelandet som PDF