Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2009-01-07 10:30


Media välkomnas att delta i presentationen av

Årets Six Sigma-projekt


Inom industrin och sjukvården är ”ständig förbättring” ett uttryck som allt fler blir bekanta med. För sjukvårdens del handlar det sammanfattningsvis om att ständigt arbeta med att förbättra arbetet i stort och smått, för att kunna erbjuda patienterna en så god vårdkvalitet som möjligt. Som först i landet med att använda Six Sigma som metod för att bedriva långsiktigt förbättringsarbete i sjukvården, ser Skaraborgs Sjukhus fram emot nya projektstarter under 2009. Men först är det dags att summera 2008 års projekt som gjorts med hjälp av Six Sigma-metodiken och inom Six Sigma-utbildningen.  

Kursen i Six Sigma ges på Högskolan i Skövde under 10 månader, ger 30 högskolepoäng och är ett samarbete mellan Skaraborgs Sjukhus, Högskolan i Skövde och Chalmers tekniska högskola. 2008 kom kursdeltagarna från Skaraborgs Sjukhus, Högskolan i Skövde, primärvården i Skaraborg, NU-sjukvården, Centralsjukhuset i Karlstad och Chalmers tekniska högskola. Det är projekten de arbetat med under sina 10 utbildningsmånader som ska presenteras den 8 januari. 

Media välkomnas till Karstorps Konferenscenter den 8 januari, för att ta del av de senast genomförda Six Sigmaprojekten:

  
Tid:
Torsdagen den 8 januari 2009, kl 08.30 – 11.30 samt mellan 12.30 - 13.30.
Plats:
Karstorps KonferensCenter i Skövde,  lokal Diamanten och Spegelsalen. 

Innehåll under dagen

Följande Six Sigma-projektarbeten kommer att presenteras under förmiddagen (med reservation för ev. ändringar):  

ca kl. 08.50 – 09.40

1. Distansutbildning på Högskolan i Skövde
2. CPAP-behandling på Skaraborgs Sjukhus
3. Dagkirurgi NU-sjukvården 

ca kl. 10.00 – 11.30 

4. Liggande sjuktransporter vid Skaraborgs Sjukhus
5. Driftssäkerhet på Volvo Floby
6. Vistelsetider på Akutmottagningen på Kärnsjukhuset
7. Resursoptimering av jourcentralerna i Skaraborg
8. Fokus på trycksår på Skaraborgs Sjukhus
9. Schemaläggningsprocessen på Högskolan i Skövde 

På eftermiddagen, mellan klockan 12.30 till 13.30, visas en posterutställning med möjlighet att ställa frågor till projektledare och kursansvariga. 

Om Six Sigma som metod

Six Sigma metoden kommer från USA och har sitt ursprung inom industrin. Under senare tid har metoden spridit sig från de stora multinationella företagen till företag inom tjänstesektorn. I USA har metodiken också använts inom sjukvården i större skala. Skaraborgs Sjukhus införde Six Sigma som metod 2005.



Kontaktperson: Kvalitetsöverläkare Nils-Olof Olsson, telefon 0500-43 10 00.


Läs meddelandet som PDF