Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2012-01-31 09:00


Att vårdas vaken i respirator - en traumatisk upplevelse


Sedan början av 2000-talet har det blivit allt vanligare att patienter som vårdas i respirator är vakna. Det finns medicinska fördelar med detta, både tiden i respiratorn och vårddtiden på sjukhuset kan förkortas. Men hur upplever patienten att vårdas vaken i respirator? Det har Veronika Karlsson, intensivvårdssjuksköterska på Kärnsjukhuset i Skövde undersökt.

- Mitt intresse för forskningen började då rutinerna ändrades, berättar Veronika Karlsson. Från att patienterna tidigare oftast var sövda skulle de nu endast vara lätt sederade eller inte få någon sedering alls. Detta berörde mig i mitt arbete som intensivvårdssjuksköterska eftersom patienterna inte alltid såg ut att vara tillfreds.

Resultatet av studierna visar att tiden i respiratorn är en traumatisk upplevelse, men att den som vårdar patienter genom att ”stå patienten bi” kan lindra och hjälpa patienten att klara av situationen.

Disputation på Sahlgrenska Akademien

Den 20 januari disputerade Veronika Karlsson vid Sahlgrenska Akademien i Göteborg med avhandlingen Att vårdas vaken med respirator. Patienters och närståendes upplevelser från en intensivvårdsavdelning.

För mer information kontakta

Veronika Karlsson, intensivvårdssjuksköterska vid Skaraborgs Sjukhus, Kärnsjukhuset i Skövde och doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.
Tfn 0505-123 96, e-post: veronika.karlsson@vgregion.se 

Läs mer i pressmeddelande från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet



Kontaktperson: Intensivvårdssjuksköterska Veronika Karlsson, tfn 0505-123 96.


Läs meddelandet som PDF