Skaraborgs Sjukhus slutenvårdpsykiatriverksamhet bedrivs sedan 1959 i lokaler vid Skaraborgs Sjukhus Falköping. Dessa lokaler ägs av Västra Götalandsregionen och förvaltas av Västfastigheter. Sedan flera år tillbaka har planering för ersättningsbyggnader för befintliga slitna och dåligt byggda vårdbyggnaderna pågått och en förstudie beskrevs behovet av ersättningslokaler.
Denna förstudie var uppe på Skaraborgs Sjukhus styrelse hösten 2013 så beslut fattades om att gå vidare för att få ett beslut från regionstyrelsen för att kunna påbörja byggnationen av ny vårdbyggnad, ett sådant beslut omfattar både fortsatt projektering samt finansiering av investeringen för vårdbyggnaden.
Vid ägarutskottet (2014-11-26) respektive regionstyrelsen (2014-12-09) togs investeringsplanen för 2015. Där fanns bland annat godkännande för ny akutmottagning samt tandvårdshus vid Skaraborgs Sjukhus Skövde men inte för vårdbyggnad slutenvårdspsykiatri. Istället beskrevs i underlagen att det fanns frågetecken om lokalitet med följande kompletterande frågor:
- SkaS Falköping utan närhet till somatisk akut
- Efterfråga alternativa lösningar till föreslagen nominering underlagen avslog begäran, däremot godkände man begäran om att bygga en.
Dessa frågor fanns inte med som beslutspunkter och har därmed inte formellt framförts till Skaraborgs Sjukhus.
Som ett extraärende begärde Skaraborgs Sjukhus styrelse vid sitt styrelsesammanträde den 29 januari 2015 att besluta om att från regionstyrelsen få formellt uppdrag att utreda frågan om var de nya psykiatribyggnaderna ska byggas.
-Styrelsen var enig i denna begäran och vi som tjänstemän har att hantera den uppkomna situationen. Det finns en fråga i ägarutskottets protokoll – men ingen formell begäran har kommit från dem att vi ska utreda frågan. Därför begärde nu styrelsen detta från regionstyrelsen, säger sjukhusdirektör Lars Johansson.
Vårdbyggnaderna i Falköping är av mycket dålig kvalitet och redan ha en av byggnaderna rivits där tidigare rättspsykiatrin inrymts. Västfastigheter startade och slutförde 2014 rivningen av en av de fyra byggnaderna för slutenvårdspsykiatrin i Falköping. Denna byggnad liksom de övriga tre kvarvarande var i så pass dåligt skick samt undermålig konstruktion jämfört med dagens krav att en renovering varken är ekonomisk eller miljömässigt/energimässigt motiverad. Västfastigheter har stränga energi- och miljökrav vilka var omöjliga för byggnaderna som är ca 55 år gamla att uppfylla för en rimlig kostnad.
-Förutom de rent byggnadstekniska aspekterna finns det andra aspekter på denna fråga. Psykiatrin har bedrivits i Falköping sedan lång tid tillbaka, man har en god tradition av att bedriva psykiatri på ett mycket bra och kvalificerat sätt i Falköping. Samtidigt har vi att förhålla oss till frågorna från regionstyrelsen. De har ställt frågan om varför vi avser bygga i Falköping och denna fråga har vi att hantera. De är ju våra ägare. Dessutom finns det olika beroenden mellan den somatiska vården och den psykiatriska som behöver klarläggas. Vi har idag ingen omedelbar geografisk koppling mellan slutenvården i dessa båda vårdformer och det behöver klarläggas om det innebär negativ påverkan på kvalitet och patientsäkerhet, menar Lars Johansson. Vi har många transporter mellan Falköping och Skövde med patienter som har såväl psykiatrisk som somatisk diagnos – frågan är hur man löser detta bäst för våra patienter och vår personal. Det är detta vi hoppas kunna utreda på ett bra sätt.
Regionstyrelsen förväntas behandla styrelsens begäran under februari.