Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2009-07-15 11:00


Feriepraktikanter provar på vårdarbete


För elfte året i rad erbjuder Västra Götalandsregionen feriepraktik till gymnasieungdom eller ungdomar som nyss har slutat gymnasiet. Under sommaren 2009 finns 40 feriepraktikanter på Skaraborgs Sjukhus (SkaS). Det är 20 tjejer och 20 killar som kommer att få följa arbetet på sjukhus i Skövde, Falköping och Lidköping under fyra veckor.

Ungdomarna, som är mellan 17 och 20 år, arbetar på vårdavdelningar, mottagningar och inom andra verksamheter på Skaraborgs sjukhus. Syftet är att marknadsföra SkaS arbetsplatser och yrken genom att ge ungdomar kunskap om vad som finns, intressera ungdomar för arbete inom vården samt ge ungdomar arbetslivserfarenhet och en meningsfull sysselsättning under sommaren.

Praktikanterna ersätter inte ordinarie personal utan fungerar som en extra ”resurs” på sjukhuset. Dels får de se hur arbetet går till på exempelvis en vårdavdelning och dels innebär ungdomarna en extra guldkant i tillvaron för  patienterna på SkaS. Arbetet praktikanterna utför kan bland annat innebära att läsa tidningen för eller sitta ner och prata en stund med en patient.

Ungdomar som varit här tidigare år har gjort fina insatser och varit väldigt omtyckta på enheterna, så det har inte varit svårt att hitta praktikplatser inom sjukhuset. I år var det cirka 770 ungdomar som sökte praktik inom Skaraborgs Sjukhus. I ansökan fick ungdomarna välja vilket område de ville arbeta inom och urvalet gjordes genom lottning. Därefter genomfördes intervjuer med de sökande. Lönen för feriepraktikanterna är 75 kronor per timma.



Kontaktperson: Marianne Hilding, telefon 0500- 43 17 98
Agneta Kullén Engström telefon, 0500- 43 29 64


Läs meddelandet som PDF