Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2009-11-25 16:30


Pressmeddelande efter sammanträde med styrelsen för Skaraborgs Sjukhus 2009-11-25

Fortsatt arbete med verksamhet i balans


Antal väntande patienter till mottagning och behandling ligger fortfarande på en låg nivå trots att personalvolymen nu minskar och de åtgärder som påbörjats enligt SkaS 10-punktsprogram har börjat ge effekt. 

Styrelsen för Skaraborgs Sjukhus kunde konstatera att innehållet i månadsrapporten för oktober innebär ett trendbrott, där de åtgärder som hittills gjorts för att nå en budget i balans, har börjat ge resultat. 

- Detta är inte fråga om ett tillfälligt sparande, kommenterar styrelsens ordförande Lars Christer Jonson. Vi anpassar vår verksamhet till den snävare ram som vi har att förhålla oss till framöver.

Arbetet med att nå en verksamhet i balans och minska kostnaderna med 150 miljoner kr fortsätter nu med hjälp av 10-punktsprogrammet och en rad åtgärder. Det innebär bland annat vårdplatsminskning, ökat samarbete mellan verksamheter och personalminskning. För varje föreslagen förändring görs en risk- och konsekvensanalys för att säkerställa att patientsäkerheten inte påverkas av åtgärden.

Personalminskningen är en effekt av att visstidsanställningar avslutas, verksamheter förändras och att samarbete mellan olika enheter ökar, vilket därmed effektiviserar verksamheterna. Personal som blir övertalig omhändertas i ett resursteam för att få en ny placering på Skaraborgs Sjukhus samt den kompetensutveckling som kan bli nödvändig. 

- För att klara av en minskning av vårdplatser och personal ska vi fortsätta utveckla nya arbetssätt, inte springa fortare konstaterar Lars Christer Jonson. Den kunskapen är väl utvecklad på SkaS så jag är övertygad om att personalen kommer att klara detta på ett bra sätt.

SkaS ansöker nu om extra medel från Västra Götalandsregionen för att klara de merkostnader som bland annat omställningen kommer att innebära.

 


 



Kontaktperson: Sjukhusstyrelsens ordförande Lars Christer Jonson, tel 0708-20 20 35


Läs meddelandet som PDF