Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2014-04-24 16:37


Nyheter från Skaraborgs Sjukhus


Nu kan det byggas nytt för barnen och kvinnorna

Under torsdagen togs det första spadtaget för den nya byggnaden för barn/ungdomssjukvård,  BB och neonatalvård vid Skaraborgs Sjukhus. Det nya huset kommer, till exempel, att innehålla all öppenvård för barn och ungdomar medan den befintliga byggnaden, som byggs om, bland annat, ska härbärgera förlossning och mottagning för specialistmödravård
– Detta är en stor och viktig dag för oss. Att kunna samla all vård rörande barn- och kvinnosjukvård på ett och samma ställe inom Skaraborg Sjukhus Skövde har vi jobbat för under många år. Att få stå här idag och ta ett första spadtag känns fantastiskt viktigt, säger Susanna Larsson (S), ordförande för Skaraborgs Sjukhus.
– Skaraborgs Sjukhus är en mycket viktigt aktör inom hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen och från fastighetsnämndens sida är vi glada att kunna vara med och skapa förutsättningar för morgondagens vårdmiljö i denna del av regionen, säger Ulla Y Gustafsson (S) fastighetsnämndens ordförande.
Det finns flera viktiga skäl till om- och nybyggnationen. Bland annat krävs lokalförändringar för anpassning till en modern hälso- och sjukvård där vårdmiljö, arbetsmiljö och förebyggande av smittspridning ställer nya krav. En samordning av lokalerna motverkar också onödiga transporter av patienter och gör det möjligt att samordna personalresurserna. Även barnkonventionens krav på öppna vårdformer har legat till grund för planeringen.
Byggnadsarbetet görs i etapper och allt beräknas vara färdigt att tas i bruk 2016. Projektet sker i samverkan mellan Skaraborgs Sjukhus och Västfastigheter.

Högupplöst bild på Pär Johnson, vice ordförande Skaraborgs Sjukhus och Ulla Y Gustafsson, ordförande fastighetsnämnden Västra Götalandsregionen

 

Tillgängligheten förbättras vid Skaraborgs Sjukhus

Under de tre första månaderna 2014 har Skaraborgs Sjukhus (SkaS) fokus främst varit på tillgänglighet, bemanning och planering inför sommaren.
Styrelsen kan konstatera, att året började med ett stort antal patientbesök och ett mindre utbrott av calici, vinterkräksjukan. Under de följande månaderna har tillströmningen av patienter varierat, men har kunnat hanteras genom bra rutiner.
Tillgängligheten vid SkaS håller på att förbättras efter att åtgärdsplaner startats, som omfattar köp av vård hos externa vårdgivare och utökad mottagnings- och operationsverksamhet. Resultatet för förstabesök och behandling för Kömiljardens 60 dagar ligger på en fortsatt hög nivå.
Det råder obalans mellan SkaS behov och tillgång till sjuksköterskor och läkare. Under vintern 2013 har ett antal läkare rekryterats via utlandsrekrytering, vilka kommer att påbörja sin anställning den närmaste tiden och bemanningsföretagen avvecklas. Under våren har det skett ett antal rekryteringar av allmänsjuksköterskor, medan behovet kvarstår av fortsatt användande av bemanningsföretag för specialistsjuksköterskor. Bristen på sjuksköterskor har medfört att vissa vårdplatser inte har kunnat hållas öppna.
En av sjukhusets stora utmaningar är att klara bemanningen under sommaren. Tillgången på vikarier är låg och då speciellt för områden som kräver specialistkompetens som förlossning och operation.
Total personalkostnad för de första tre månaderna är i balans med budget.
Prognosen för helåret är att SkaS resultat följer budget och hamnar på cirka minus 14 miljoner kronor. Avvikelsen för perioden januari-mars är minus 3,6 miljoner kronor. Orsaken till det negativa resultatet är främst att vårdintäkterna är lägre än beräknat.

 

Handlingsplan för vuxenpsykiatri

Kunskapscentrum för psykisk hälsa i Västra Götalandsregionen har i bred samverkan tagit fram ett förslag till regional utvecklingsplan för vuxenpsykiatri 2014-2018. Övergripande mål är att jämna ut skillnader i den vård som erbjuds och höja kvaliteten inom specialistpsykiatrin i Västra Götalandsregionen. Den tidigare lokala utvecklingsplanen, Psykiatri 2015, närmar sig avslut och för att den regionala planen skall få genomslag i Skaraborg behövs en lokal anpassning och konkretisering. Därför ska styrelsen för Skaraborgs Sjukhus utarbeta ett formellt uppdrag för att ta fram en lokal utvecklingsplan för psykiatri.

 

Nytt uppdrag för likvärdig och jämlik vård

Styrelsen för Skaraborgs Sjukhus ger sjukhusdirektören i uppdrag att arbeta vidare med samordning och styrning av hälso- och sjukvården inom uppdragsområdet. 10 december 2013 fattade regionstyrelsen beslut om regiongemensam samordning och styrning av hälso- och sjukvården i Västra Götaland. Det som tidigare benämndes produktionsstyrning. Beslutet är ett led i att öka kvaliteten, förbättra tillgängligheten och ge invånarna i Västra Götaland en likvärdig och jämlik vård, i enlighet med målbilden i ”Framtidens hälso- och sjukvård”. Skaraborgs Sjukhus ska påbörja arbetet för att år 2020 klara uppdraget inom vissa utvalda diagnoser.



Kontaktperson: Susanne Larsson (s), ordförande, 070-696 95 61
Pär Johnson (fp), vice ordförande, 0709-42 30 13 Eva Sundström, sjukhusdirektör, 070-240 17 13


Läs meddelandet som PDF