Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2007-10-31 11:00


”Lätt att göra rätt – förhindra smitta på bästa sätt”

Hygienkampanj på Skaraborgs Sjukhus


Enheten för vårdhygien vid Skaraborgs Sjukhus genomför under hösten en hygienkampanj där syftet framför allt handlar om att uppnå följsamhet till basala hygienrutiner. Vi hoppas att kampanjen ska bli startskottet för en större medvetenhet om vårdhygieniska problem och en hjälp till att hitta rutiner som gör det lätt att göra rätt.

VI INBJUDER MEDIA

att besöka våra utställningar och ta del av vår information
mellan kl 11.00 – 12.00 enligt nedan:

Kärnsjukhuset i Skövde: Entréhallen, måndagen den 5/11.
Sjukhuset i Lidköping: Vid matsalen, måndagen den  12/11.
Sjukhuset i Falköping: Huvudentrén, måndagen den 19/11.
Sjukhuset i Mariestad: Huvudentrén, torsdagen den 22/11.

Aktiviteter i montern:
- Vårdhygien informerar
- Utställning av arbetskläder med medverkan av Tvätteriet Alingsås
- Utdelning av kampanjmaterial: broschyrer, affischer, klädskyltar


Bakgrund
Vårdrelaterade infektioner utgör ett hot mot patienter, sjukvård och samhälle. Det gäller särskilt den ökade förekomsten av resistenta bakterier och spridningen av dessa. Enligt Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC är detta just nu det enskilt största sjukdomshotet mot Europas invånare och att förebygga vårdrelaterade infektioner är därför ett av de högst prioriterade områdena för kvalitets- och patientsäkerhetsarbete i Sverige.

Spridning sker särskilt lätt i sjukhusmiljö och gynnas av bristande hygienrutiner, hög antibiotikaanvändning och riskfaktorer som katetrar, drän och sår och att många patienter har nedsatt immunförsvar.

Enligt hälso- och sjukvårdslagen åligger det alla anställda inom sjukvården att ha kännedom om vad en god hygienisk standard innebär och att ge patienterna en god och säker vård samt förhindra överföring av smitta mellan patienter.

Detta är bakgrunden till att Enheten för vårdhygien genomför en stor hygienkampanj på samtliga fyra enheter inom Skaraborgs Sjukhus. Kampanjen är startskottet för vårt framtida arbete med att öka medvetenheten om vårdhygieniska problem och en hjälp till att hitta rutiner som gör det lätt att göra rätt.



Kontaktperson: Överläkare Thomas Wahlberg, tel 0500-43 10 00 (fr o m måndag 5/11)
Informatör Inger Bergman, tel 0500-43 10 71


Läs meddelandet som PDF